IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение монетата от 2 лв. от 7 декември

На обратната страна на монетата е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски

16:47 | 22.10.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение днес за пускане в обращение от 7 декември 2015 г. на нова разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., съобщиха от пресцентъра на централната банка.

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA”.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” и „БЪЛГАРИЯ”.

Автор на художествения проект е Ваня Димитрова. Дизайнът на монетата беше утвърден още през 2014 г.

Техническите параметри на монетата са:

• емисия – 2015 г.;
• номинална стойност – 2 лева;
• метал – двукомпонентна монета; вътрешен кръг от сплав със златист цвят – CuNiZn; външен пръстен от сплав със сребрист цвят – CuNi;
• качество – гланц;
• тегло – 9 г;
• диаметър – 26.5 мм;
• гурт – редуващи се назъбени и гладки сектори.

БНБ подчертава, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Монетата ще бъде официално представена на 26 ноември 2015 г., с което ще стартира и информационна кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
нормална централна б-а-н-к-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Приятна вест за колекционерите на български монети, ако все още има такива.Преди 8 години си мислех, че до 7-8 години вече няма да имаме собствени пари, а ще работим с евра. Лош пророк излязох.Като гледам още дълги години ще им се радваме на нашите левове, което не е чак толкова лошо, стига да имахме свестни управници и нормална централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Muller
преди 8 години
По скоро е обратното последните години 20-50-100 левките в повечето случаи са чисто нови толкова нови че мастилото мирише та чак са се слепнали една в друга и това си е масово явление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
doc
преди 8 години
napravih si truda da se razrovia v saita na bnb...eto poslednata statistika ot kraia na vtoroto trimesechieВ края на второто тримесечие на 2015 г. в обращение са 375.5 млн. броя банкноти,които са със 17.0 млн. броя, или с 4.74% повече в сравнение с края на март 2015 г. Засъщия период общата им стойност нарасна с 4.43% (466.1 млн. лв.), като в края на юни2015 г. достигна 10 990.1 млн. лв.За едногодишен период общият брой на банкнотите в обращение нарасна с11.3 млн. (3.09%), а стойността им съответно с 676.1 млн. лв. (6.55%). Основен дял вгодишното нарастване по стойност на банкнотите в обращение заемат високите купюри от100 и 50 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Не обичам да ми дрънкат в джоба, но напоследък ми попадат разни двулевки, които са направо парцали. @док пари се печатат непрекъснато, да не мисли, че банкнотите се подновяват от самосебе си? А по 100 и 50, не са толкова масови, че да са толкова изхабени, колкото тия между 2 и 20. Да не говорим, че в някои квартални магазини, 100 лева не могат да ти развалят изобщо до обяд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Естествено е да има нови, нали трябва да се заменят старите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
doc
преди 8 години
A pravi li vi vpechatlenie che naposledak ima dosta novi banknoti v obrashtenie ot 20,50 i 100lv...sega pak moneta ot 2lv....iavno niama pechatane na pari...nito pak inflacia...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Дано с тази емисия БНБ да съумее да оправи положението с мърлявите банкноти които са в обръщение в страната ни. Не знам каква е причината, но през последните 3-4г. банкнотите започнаха прогресивно да приличат все повече на парцали, особено дребните 2, 5 и 10лв. Нали БНБ трябва да има програма за поддържане на паричното стопанство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още