fallback

Борисов: 2% бюджетен дефицит ще бъде заложен в Бюджет 2016

Премиерът подкрепя идеята за данък „вредни храни”, но е препоръчал на Петър Москов внимателно да прецизира текстовете

09:14 | 23.10.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българският премиер Бойко Борисов няма притеснения за ръста на бюджетния дефицит и възможността за санкции за това, защото приходите в хазната са увеличени. Само „данъчните приходи” през тази година ще бъдат с 1,6 млрд. лева повече, а от митата и акцизи ще бъдат събрани към 2,4 млрд. лева повече.

Това коментира Борисов в ефира на Нова телевизия. Той посочи, че в бюджета за 2016 година ще бъде заложен дефицит от 2%, тоест в изпълнение на изискванията от Маастрихт за бюджетен дефицит.

Увеличените приходи ще позволят отделянето на 50 млн. лева за Коледни надбавки за най-бедните пенсионери в размер на 40 млн. лева. Ще има и добавки за Великден, допълни още премиерът. През тази година ще бъдат отделени и 20 млн. лева „за учителите”, но без да уточни дали средствата са за бонуси или за увеличение на заплатите в сектора.

Бойко Борисов подкрепя идеята за данък „вредни храни”, но е препоръчал на здравния министър Петър Москов внимателно да прецизира текстовете, за да не бъде опорочена. Той защити и финансовия си министър Владислав Горанов и беше категоричен, че той не е имал „многократни срещи” с депутата от ДПС Делян Пеевски, за което съобщи бившият собственик на КТБ Цветан Василев.

Премиерът призна, че е поставил под съмнение оценката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин да не повишава минималните осигурителни прагове в тютюневия сектор, защото тази стъпка не е била добре приета в обществото, а и мярката не е съгласувана с него.

По отношение на банковата сфера Борисов коментира, че „ако не бяхме подпрели КТБ, тя щеше да рухне”. Това е станало по време на първия мандат на ГЕРБ, когато подкрепа са получили и други банки, а това се прави и в момента, обясни още той.

От думите на премиера стана ясно още, че ГЕРБ изцяло подкрепя референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Той посочи, че партията е „за” и трите предложения на президента – електронно гласуване, задължителен вот и мажоритарен избор на депутати.

В крайна сметка обаче за референдума остана само въпросът за електронното гласуване, след като другите два въпроса не получиха подкрепата на другите партии в парламента. Най-голямата управляваща партия активно агитира за участие в националния референдум, категоричен беше още лидерът й.

Изборите са състезание и има логика в коментарите на Лютви Местан за промяна в управляващата коалиция, ако резултатите от вота са лоши, обясни още Бойко Борисов. Според него има логика, ако резултатите на партиите в коалицията не получат очакваната подкрепа, опозицията да има право да атакува правителството – чрез вотове на недоверие в парламента и провеждането на предсрочни избори след това.

Премиерът отхвърли съмненията за купуване на гласове от страна на ГЕРБ за местните избори. „На нас такива гласове не ни трябват”, каза той и предупреди кандидатите на партията да не се изкушават да извършват подобни действия.

От 6 часа тази сутрин на територията на цялата страна тече и съвместна проверка на ДАНС и прокуратурата за покупка на гласове и трафик на хора, съобщи още Бойко Борисов в ефира на „Нова телевизия”. Той обясни, че очаква над 1000 души задържани, което ще гарантира „чисти” избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
fallback