IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова печели София от раз

Втори се нарежда кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 10% подкрепа

19:07 | 25.10.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Йорданка Фандъкова води убедително с 60% на местния вот в София. Ако тези резултати на социолозите се потвърдят, тя печели изборите още на първи тур. 

Втори, веднага след нея, се нарежда кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 10% подкрепа.

Трети е номинираният от БСП проф. Михаил Мирчев, а четвърта е жената до Николай Бареков - Мария Календерска.

ГЕРБ ще има мнозинство в Столичния общинския съвет, Реформаторите ще са втори, БСП трети, места печелат още ВМРО, "Атака" , Движение 21 и НФСБ.

На миналия местен вот Йорданка Фандъкова спечели от раз в София, бюлетините, преброени за нея отчетоха близо 53% подкрепа. На сериозна дистанция след нея остана кандидатът на БСП Георги Кадиев – 22%. Кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков събра малко над 12%.

„Градът ни има нужда от още много, много работа", поясни по-рано днес при гласуването си кандидатът за кмет на София от ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова. „Имаме всички възможности да продължим напред”, каза Фандъкова. На въпрос дали е гласувала за референдум, тя каза, че е гласувала, тъй като е участвала в кампанията за него. „Смятам, че всеки гражданин трябва да упражни правото си на глас. Досега не сме имали много възможности, така че нека гласуваме всички”, каза още Фандъкова.


„През последните години показахме накъде трябва да се развива градът. Неслучайно в хода на кампанията не чухме по-различни идеи от това, което сме заложили в програмата. Трябва време, много работа – разбира се. Спрямо финансовия ресурс, с който разполагаме, смятам че успяхме да направим значително, да напреднем чувствително в основните сфери на града. Трябва да продължим, имаме готовите проекти, имаме опита и екипите, за да работим по-бързо и гражданите да се включат по-активно”, каза още Йорданка Фандъкова. 

Политическата кариера на Фандъкова стартира през 2005 година, когато тч става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости. 

В началото на 2008 година общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.

На парламентарните избори на 5 юли 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в 87-мото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов. 

През септември 2009 година ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Печели изборите с 67% от подадените гласове, но при рекордно ниска избирателна активност от 24%.

В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София за втори път.
 

*информацията е актуална към 19.00

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хахахахахаха:) хахахахахах:) имотният балон е предизвикан от 25 милиона души от Арабия и Африка ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Koe те кара да мислиш така? Герб някак съсипаха всяка разумна опозиция. Просто няма кой да излезе срещу тях. Комунистите умряха, Гоце явно не му се занимава, лъчат надежда за мен - РБ тотално се провали с Вили Лилков в София и с рИформата на Москов - показват тотална липса на капацитет и визия. За съжаление аз виждам една доминация на ГЕРБ която не само че не намалява, а даже се укрепва. Народа си намери пастир като бай Тошо и най-после е щастлив - човека с народния изказ, който го разсмива и когото разбират какво говори а друг няма, ПРОСТО НЯМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
и кой от останалите искаш да управлява след тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Още най-много един мандат естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
е,е, пепел ти на устата, колко време мислиш да управляват тия герб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
е,е, пепел ти на устата, колко време мислиш да управляват тия герб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Това, което твърдиш са пълни глупости, банкерите не управляват никого даже голяма част от банките бяха национализирани, за справка LLoyds. Ципрас си свърши работата, той подкопа устоите на фискалния съюз в ЕС и предизвика разделение между отделните фракции на евроелита. Политическата класа е виновна за кризата, а не банкерите и свободния пазар. Кой създаде безумните човешки права, според които терористи не могат да бъдат депортирани, защото може да ги ликвидират? Кой доведе 25 милиона души от Арабия и Африка в Европа от 2000г до сега и предизвика този безумен имотен балон?В началото на първия си мандат британския премиер Дейвид Камерън заяви, че ние ставаме свидетели на ново велико преселение на народите в Европа, което много по-голямо като размер от това през 5-6 век. Кой го предизвика това?? Да не бяха Трише или Драги??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
freegan
преди 8 години
Той и Ципрас ги помете на изборите и аз почти му повЕрвах, че ще направи нещо интересно, а накрая OXI стана Не. Банкерите управляват Европа, а не политиците;) Когото и да изберат, аз съм против!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
Vesko94
преди 8 години
Аз като гледам активността в София е катастрофално ниска. КОЙ всъщност е избрал Фандъкова? Истинските и необвързаните с ГЕРБ жители ли? Категорично не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Няма значение дали ГЕРБ печели или у нас или не. За разлика от Бойко, който няма конкуренция у нас, доверието в европейските партньори на ГЕРБ се топи като мартенския сняг. Доверието към Меркел се срина, партията на Оланд няма да вземе и 15% на изборите, партията на Доналд Дуск е на път да бъде разбита, партията на Рахой в Испания и на Саркози във Франция ще бъдат пометени. Като за папак на всичко в Австрия евроскептичната партия на Щрахе закова над 30% на местните изботи, в Холандия Вилдерс е първи, а в Швеция сме на път на видим края на 60 годишната доминация на местните социалдемократи. Краят на евро мечтата е само на няколко години разстояние от нас и тогава ще се уверим дали ГЕРБ може да управлява самостоятелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още