IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В нито един областен град няма да има кмет от БСП

Вотът маркира и своеобразен рекорд по ниска избирателна активност

08:03 | 02.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред урните излязоха малко над една трета от избирателите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пред урните излязоха малко над една трета от избирателите. Снимка: БТА

ГЕРБ остави червените и без последната им крепост. След като още на първи тур загуби напълно битката за общинските съвети като остана без мнозинство във всички местни парламенти в областните градове, след балотажите Столетницата остана и без нито един областен център.

До последно екзит половете даваха превес на БСП в Разград, като от "Позитано" 20 дори се похвалиха, че чакат победа и във Враца.

Според резултатите обаче кандидатът на ГЕРБ в Разград Валентин Василев печели кметския пост в общината с 58.11%, при 79.41% обработени протоколи от СИК. Опонентът му – независимият кандидат Денчо Бояджиев, подкрепен от червените, събира 41.89% от вота.

Същото стана и във Враца, където при обработени 82.41% протоколи - кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов води с 53.95% пред опонента си - независимият кандидат Николай Иванов с 46.05%.

Припомняме, че още на първи тур социалистите загубиха Търговище и Видин, а вчера сдадоха градоначалническите постове и в Перник, Шумен, Сливен и Ловеч, където кметове отново станаха представители на ГЕРБ.

Така след първия и втория тур на вота ГЕРБ взеха три четвърти от областните градове. 



Сред тях е Хасково, където реформаторите претърпяха пълно фиаско и след 4 мандата на поста, подкрепеният от тях кмет феодал на града Георги Иванов си отива. На неговия стол сяда Добри Беливанов от партията на Бойко Борисов. 

Засега РБ печели надпреварата срещу ГЕРБ в Плевен. Там Георг Спартански получава 52,99 %, а Димитър Стойков – 47, 01 %.

След инфарктен балотаж преброяването и в Добрич даде превес на кандидата на реформаторите, където Йордан Йорданов пoбеди дългогодишната кметица Детелина Николова от ГЕРБ. Йорданов взе 50,61% от гласовете, по информация на ЦИК при обработени 100% от протоколите. За кандидатката на ГЕРБ са гласували 49,39%.

Така РБ ще имат общо четирима кметове. На първи тур те взеха Монтана, където победи подкрепеният от тях Златко Живков, и Кюстендил. Там си делят победата с ГЕРБ, които също застанаха зад градоначалника. 

Резултатите от вота за общински съветници пък показва, че имат мнозинство в едва 10 местни парламента. Това ги поставя на четвърто място след Движението за права и свободи, от което са втори по този измерител.

ДПС има мнозинство в местните парламенти на общо 48 от общините. Трети са БСП с мнозинство в едва 41 от всички 265 съвети в общината.

Днешният вот отбеляза и своеобразен рекорд по ниска активност. Пред урните излязоха малко над една трета от избирателите.

Членовете на секционните комисии в София, където се проведоха балотажи в 16 района, пък бързаха да предадат бюлетините, явно наплашени от кошмара в "Арена Армеец" от преди седмица. Те започнаха да се редят на опашки пред НДК с чували в ръце броени минути след края на изборния ден в 19 часа.

Още политически новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Затова пък ГЕРБ почти остави Пловдив на масонската ложа на Гергов.Освен това ГЕРБ се напълни с потомствени червеноармейски службогончета, чиито родове са привилегировани с различни хубави службички още от татово време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
След като бе унищожено ДЯСНОТО ,сега това се случи и с ЛЯВОТО !Умрелите се споменават или с добро или с нищо. КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОЗИ ЕДНОПАРТИЕН МОДЕЛ ДОВЕЛ ДО ВРЪЩАНЕТО НА ЧЛЕН ПЪРВИ ОТ СТАРАТА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ??За да се отговори на този въпрос, трябва да се вгледаме внимателно в ПЪРВИЯ на партията ГЕРБ и в това КОЙ СТОИ ЗАД НЕГО!!Не сме забравили, че политическия си възход и връчването на генералските пагони СИКАДЖИЯТА дължи на една фигура на която бе охранител. Борисов бе избран за народен представител от партията НДСВ в която все още продължава да членува. Думичката "ЦАРЯ" той изрича в присъствието на личности като Меркел, без да се смущава от факта, че е министър председател на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!ГЕРБ на същата тази "РЕПУБЛИКА"е образ и подобие на герба на фамилията САКСКОБУРГГОТСКИ!Формата и съдъранието на думичката ГЕРБ разкриват истината, която Борисов и най добрият учител на Станишев старателно крият - ЖИВЕЕМ В МОНАРХИЯ с републиканска конституция !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Твърдият електорат на БСП си отива по естествен биологичен път, а гъвкавият се ориентира към управляващата партия, която е политически инженеринг на червените милиционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Бат Минко
преди 8 години
Ай на хайрлия да е.Дано в следващия парламент да нямат и нито един депутат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Бат Минко
преди 8 години
Ай на хайрлия да е.Дано в следващия парламент да нямат и нито един депутат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още