IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът подкрепя държавата за реформите в сектор "Сигурност"

Исканията на протестиращите са неприемливи, посочват национално представителните работодателски организации

16:41 | 04.11.15 г. 1
<p>
	Служители на МВР протестираха в столицата и днес. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служители на МВР протестираха в столицата и днес. Снимка: БТА

Работодателските организации в България заявяват твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност“. Това се казва в декларация на национално представителните организации на работодателите в България – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпратена до медиите.

Те призовават изпълнителната и законодателната власт да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече.

Част от привилегиите на работещите в сектор „Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, а социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати, посочва се в документа.

Бизнесът в България призовава и полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който „трябва да се разделим с много стари и порочни практики“. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд, допълва се в декларацията.

Работодателите посочват, че начинът на провеждане на протеста е бил неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. Според бизнеса на практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки. В позицията им се посочва и че за тези придобивки няма каквито и да са индикатори, критерии и измерители доколко въпросните привилегии са заслужени.

Тежестта на реформите трябва да бъде понесена пропорционално от всички българи и не следва от това задължение да бъдат освобождавани определени обществени групи или съсловия. Увеличаването на възрастта за пенсиониране на заетите в МВР е в унисон с промените в условията за пенсиониране на останалите български граждани, пише в декларацията.

В нея се посочва, че на фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР поведението и претенциите на протестиращите са, "меко казано, неуместни".

По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, определят организациите. И отбелязват, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите не се ползват от подобен „социален пакет“.

Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни „социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време, посочва се в декларацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
Бат Минко
преди 8 години
Крайно време е десети ноември да дойде и в МВР.Някой да е виждал или чувал за тумбак гастербайтер в чужбина,Пенсионират се на по 40г със 700 кинта пенсия.Осигуровки не плащат.Останалите българи на 70г пенсионери с по 250-300 кинта.Ай сиктир.Кви са тия богоибрани ли?МВР не е пенсионно осигурително дружество нито ясла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още