IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Бомбата в енергетиката цъка, а адекватни мерки не се вземат

Геополитическата обстановка ще замрази проекти като TAP и TANAP, както и идеята за българския газов хъб, смята бившият енергиен министър

12:18 | 17.11.15 г. 6
Р. Овчаров: Бомбата в енергетиката цъка, а адекватни мерки не се вземат

От години "бомбата в енергетиката цъка", а адекватни на ситуацията мерки не се взимат. Това мнение изказа в ефира на БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него това се случва с всички сектори на икономиката и планираните там реформи, давайки пример за случващото се в пенсионната и здравната система, както и в съдебната власт.

"Реформата там е крачка напред, две назад. Държава на заден ход не може да се управлява", категоричен беше обаче той.

За да бъдат решени проблемите в енергетиката, трябва да бъдат ограничени разходите, препоръча още бившият енергиен министър.  Според него Националната електрическа компания (НЕК) "продължава да затъва", макар че енергийният министър отчита стабилизиране на текущото състояние на компанията. Той посочи, че в отчетите на НЕК за деветмесечието загубата е в размер на 311 млн. лева.

Припомняме, че по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика през миналата седмица председателят й Делян Добрев коментира, че във финансовия отчет дружеството действително записва загуба от над 300 млн. лева, но в документа не са включени средствата от компенсаторния фонд за спасение на енергетиката, създаден с последните промени в Закона за енергетиката.

С тях НЕК е на малка загуба, отбеляза Добрев пред депутатите на заседанието.

Румен Овчаров обаче е категоричен - НЕК се източва чрез високоефективното комбинирано производство, възобновяемите енергийни източници, за които не е уточнено кои са законни и кои не, както и чрез субсидиите за централите на биомаса и от Арбитражния съд в Париж, който гледа делото на АЕЦ "Белене".

Бившият енергиен министър коментира, че за да бъдат ограничени разходите, трябва да бъдат премахнати препятствията - "лични интереси на определени хора, които никой не смее да закачи". В тази връзка той е категоричен, че е безсмислено да се повишава цената на тока, за да бъде намален дефицитът в енергетиката.

Според него и либерализацията на енергийния пазар няма да донесе очакваните ползи за потребителя. От 1997 година насам отвореният пазар е довел до петкратно поскъпване на електроенергията, смята Овчаров.

Бившият енергиен министър коментира още, че сегашната геополитическа обстановка ще замрази проектите за газов хъб, TAP и TANAP, както и новата газова връзка с Гърция. Той поясни, че проектната компания за конектора с Гърция ICGB например няма да може да възвърне инвестицията от около 200 млн. евро.

Според Овчаров проблемът по отношение на цените на горивата у нас не е в производителя - "Лукойл" в Бургас, който произвежда достатъчно евтини и конкурентни горива, а в пазара и търговците. "Тук монопол няма, въпросът е дали има картел", смята още бившият енергиен министър, сега представител на държавата в петролната рафинерия в Бургас.

Той не коментира информацията, че бензиностанция във Варна е намалила цената на бензините, които продава. "Може би не е дъмпинг, а продажба на ниска печалба", обясни той и допълни, че горивата, които се продават, може и да не са български, а внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Този защо не вземе първо да обясни защо подписа договорите с американските инвеститори AES за тецовете при толкова лоши условия и след това да се изказва по другите въпроси. Защото ако има бомба в българската енергетика тоя убавец е един от главните виновници и действащи лица. Поне на русофилите да обясни защо продаде народа и страната си на гадните империалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
да се обадя на р. овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
ЦЪка я .... нали ТОЙ самият я е заложил !!Човекът е сигурен в работата си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Ти беше самата адекватност, трябва да спре да се дава трибуна на хора, които са били на власт и не са направили нищо по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още