fallback

Радев: Ако някой опита да влияе на банковия надзор, ще срещне институцията БНБ

Банковата система у нас е стабилна, но възстановяването на доверието минава през прегледа на банковите активи и стрес тестовете, заяви централният банкер

11:48 | 04.12.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор

Старата система за банков надзор в България концентрираше всички права и отговорности за него в един човек – подуправителя за банковия надзор. Тази система вече е радикално променена и сега изцяло е ангажирана отговорността на всички членове на Управителния съвет на БНБ. Така че „всеки, който се опита да влияе на банковия надзор, ще срещне не един човек, а институцията БНБ“. Това заяви в интервю за bTV новият управител на централната банка Димитър Радев.

По думите му в момента банковата система у нас е стабилна, банките са с висока ликвидност, значителни капиталови буфери и добри резултати. Окончателното възстановяване на доверието обаче минава през предстоящия преглед на банковите активи и стрес тестовете, които да оценят как банките биха действали при по-неблагоприятни макроикономически условия, отбеляза той.

Радев беше категоричен, че откакто той заема поста, няма никаква политическа намеса в БНБ и решенията в нея се взимат абсолютно независимо. Политическата класа демонстрира държавнически подход към централната банка, заяви той.

Относно одитния доклад на Сметната палата, в който се констатира, че банковият надзор не е достатъчно ефективен, Радев заяви, че палатата е имала много трудна задача да направи нещо, което никога не е правила – одит на банковия надзор. Той допълни също, че одитът обхваща периода до края на 2014 г. - т.е. не отразява актуалното състояние в момента.

Констатацията за неефективен банков контрол беше направена и от самия надзор, изтъкна Радев и припомни, че БНБ публикува подробни доклади за състоянието на надзора, изготвени от Международния валутен фонд и Световната банка, както и от самата БНБ. В тези два доклада преди този на Сметната палата има критичен анализ, доста по-критичен от този на палатата, каза той.

Относно критиките, че две банки в страната са били изключени от автоматичните проверки на отчетените данни, той заяви, че двете банки всъщност са дъщерни дружества на европейски банкови групи, които прилагат последно поколение такива модели и това изключва необходимостта от прилагане на системата за автоматичен контрол. „Става въпрос за позитивен факт, а не за проблем. Проблемът е, че даде възможност за спекулации“,  коментира той.

Радев не даде оценка на предшественика си Иван Искров, като изтъкна, че в банката има добра традиция новите управители да не коментират предшествениците си, която той няма да наруши.

По думите му вината за фалита на КТБ ще бъде определена по реда, определен от закона. Когато приключи разследването, тази вина ще бъде персонифицирана, отбеляза той.

Що се отнася до критиките, че запази част от служителите на БНБ, премахвайки по този начин отговорността за КТБ, той заяви, че това твърдение се повтаря често, но това не го прави истина.

„Фактите са, че на повечето ръководни позиции има нови титуляри. Това са хора от банковия сектор, със собствена биография и тежест, те не са функция на един управител, повечето са работили с двама или трима управители“, изтъкна Радев.

Той изрази надежда приетият преди дни бюджет за 2016 г. да изпълни очакванията. Според него изпълнението на бюджета през настоящата година е добро въпреки актуализацията и окончателните резултати ще бъдат по-добри от заложените в актуализацията.

По думите му, след като към бюджета има както критики, че е прекалено оптимистичен, така и такива, че е прекалено консервативен, това значи, че е намерен възможният балансът.

Той призна, че съществуват и рискове за бюджета. „Енергетиката, транспортът са сериозни рискове поради простата причина, че в продължение на много години акумулират квазифискални дефицити. Тези дефицити в един момент може да станат реални дефицити за бюджета“, коментира той.

Радев не се ангажира с прогнозиране на момента, в който България ще влезе в еврозоната, тъй като по думите към момента фиксирането на дати няма да е много продуктивно.

Според него въвеждането на еврото не би трябвало да доведе до обедняване на българите. „Вместо с 2 лв. ще разполагаме с 1 евро“, коментира той.

Причините за пускане на новата монета от 2 лв. са изцяло икономически, по-евтино е да се секат монети и това намалява общата издръжка на паричното обращение, обясни още Радев. Новата монета ще се появи в обращение в понеделник, 7 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
fallback