IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: Не се полагат усилия да работи Сребърният фонд

Проблемът с ниските пенсии у нас е предшестван от проблема с ниските доходи на работещите, заяви бившият социален министърът

12:47 | 07.12.15 г.
Христина Христова: Не се полагат усилия да работи Сребърният фонд

Проблемът с ниските пенсии в България се корени в ниските доходи на работещите, във високия дял на сивата икономика, в липсата на добра събираемост на приходите. Това коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова по повод социалните параметри на Бюджет 2016.

Според нея трябва да се предприемат някои мерки за подкрепа на пенсионната система. Тя посочи, че след създаването на Сребърния фонд не са положени усилия той да работи, да се инвестира в нерискови инвестиционни форми. Необходими са и сериозни мерки срещу сивата икономика, защото от този бизнес не постъпват осигурителни плащания, от което страда и пенсионната система, посочи експертът.

Христова припомни, че българската пенсионна система е разходопокривна и размерът на пенсията зависи от осигурителния принос.

В отговор на въпрос дали със заложения ръст на пенсиите в Бюджет 2016 може да се подобри стандартът на живот на българските пенсионери тя коментира, че преди всичко трябва да си отговорим „дали хората с работните си заплати могат да имат добро качество на живот“.

Коледните надбавки за пенсионерите с най-ниски доходи, които отпусна правителството, Христова определи като „жест на държавата към хората в пенсионна възраст“.

Председателят на Българската асоциация на пенсионерите Костадин Недев призова за адекватна социална политика и за преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход към 2015 г. Той напомни, че пенсиите не са преизчислявани от 2008 г., когато осигурителният доход е бил 398 лв., а сега вече той е нараснал до над 720 лв. „Тоест той (осигурителният доход, бел. ред.) се е увеличил с около 80%, а нас ни залъгват с 2,5-2,9% увеличение на пенсиите“, коментира Недев.

По негови данни около 608 хиляди пенсионери живеят с минимална пенсия от около 160 лв., а 1,2 милиона - с пенсия под 300 лв. По изчисленията на КНСБ жизненият минимум е 562 лв.

Още интервюта вижте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още