IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП приема данъчни декларации за доходите от днес

5-процентната отстъпка важи до края на март, ако данъкът се декларира по интернет и са изпълнени съответните законови изисквания

13:34 | 04.01.16 г.
НАП приема данъчни декларации за доходите от днес

От днес започва данъчната кампания - доходите на физическите лица се облагат с 10-процентна ставка , а данъкът за едноличните търговци е 15 на сто.

Тази година данъчните декларации ще могат да се подават до 2 май. Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договор и не искат да използват определено данъчно облекчение.

Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца, припомни пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров. Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация. Част от хората вече са заявили това свое желание пред работодателите си. 

Става дума за намаляване на данъчната основа, не за нетна сума, която държавата връща, поясни Бъчваров. Тоест при равни други условия това би означавало, че ще се възстановят при едно дете 20 лева, при две - 40 лева и 60 лева при три и повече деца, каза той.

Ако данъкът се декларира по интернет, 5-процентната отстъпка важи до края на март. Условието обаче е в последното тримесечие на миналата година задълженията към хазната да не са удържани авансово. Друго важно условие е лицето да няма други неплатени данъци и осигуровки, включително и глоби към КАТ.

За възстановяване на изгубени здравни права вече трябва да се погасяват вноските за пет години назад. Срокът, в който това ставаше с плащане само за три години назад, изтече преди Коледа, припомни Росен Бъчваров. В момента броят на здравно осигурените е 6,6 милиона души.

„Отчитаме 20 000 души, които са се възползвали от по-толерантния гратисен период в края на миналата година, а от началото на тази възстановяването на здравните права е значително по-скъпо, изисквайки плащането не на 36, а на 60 месечни вноски“, каза Бъчваров.

Приходната агенция отчита и все по-засилен интерес към издаването на ПИК – персонален идентификационен код, който е безплатен и позволява онлайн подаване на данъчната декларация, каза още Бъчваров. Той уточни и че ПИК дава достъп до над 80 електронни услуги на НАП и НОИ.

Очаква се през тази година около 40 на сто от всички декларации да бъдат подадени електронно, а това да спести поне 70 милиона лева на задължените лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още