fallback

П. Завални: Няма нито един документ за прекратяването на "Южен поток"

Газопреносната мрежа на Украйна не е сигурна и затова Русия търси алтернативни маршрути, смята председателят на енергийната комисия в руската Дума

18:04 | 05.01.16 г. 4

Няма нито един документ за прекратяването на "Южен поток", призна в ефира на БНР председателят на енергийната комисия към руската Дума Павел Завални. Според него проектът е замразен и когато бъде намерено решение за него - работата може да бъде подновена.

Що се отнася до спирането на работата по проекта, той посочи , че всички европейски държави са "страни сателити" , особено източноевропейските. "Същността на тези държави не е самостоятелна", допълни още руският депутат в отговор на въпрос дали София има вина за спирането на работата по "Южен поток".

По отношение на противопоставянето на редица източноевропейски държави на разширението на "Северен поток", Завални смята, че то е мотивирано от политически, а и от икономически цели. "Ако транзитът мине покрай тях, ще загубят значителни доходи", заяви руския депутат.

Според него Европа и Украйна са "се заиграли" и искат да накарат Русия да работи според техните правила. "Трябва да е ясно, че така не може - трябва и те да уважават интересите на Русия", каза още Завални и допълни, че Москва трябва да има надеждност на транзитните доставки, а Украйна е несигурен партньор в това. Завални посочи, че липсват инвестиции в украинската газопреносна мрежа и тя може да спре да функционира след 5-10 години.

"Затова Русия търси алтернативи как да стигне до европейските потребители", допълни той.

На петролните пазари има цикличност на цените през около 15 години, свързана с производството и търсенето на суровината, посочи още Павел Завални. Той смята, че Русия има резерви за период на ниски цени на петрола, макар и приходите от продажбата на суровината да формират голяма част от бюджета на страната.

При кризисна ситуация Русия може да използва средства от Резервния си фонд, а и да намали социалните разходи, посочи още руският депутат. Той допълни, че е нужно да бъдат развити и другите сектори на икономиката - селското стопанство, промишлеността и т.н., а не да се разчита толкова силно на петролната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
fallback