IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ: 2000 снегорина почистват пътищата в страната

Снегопочистващи машини влизат във вътрешнокварталните улици, каза столичният кмет

13:27 | 17.01.16 г. 1
<p>
	АПИ препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание. <em>Снимка: БТА</em></p>

АПИ препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание. Снимка: БТА

Около 2000 машини почистват републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. От началото на снеговалежа досега областните пътни управления работят денонощно, за да се обработят пътищата и да се осигури пътуването по пътната мрежа.

Дежурните в Ситуационния център на АПИ са приели на тел. 0700 130 20 над 1000 обаждания от 19.00 часа на 16 януари до 12.00 часа днес. 

АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища. 

Поради свръхпотребление към приложението LIMA и интернет страницата на АПИ - www.api.bg, има временни затруднения с интернет достъпа. IT експертите работят за разрешаването им.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи за БТА, че всички трасета на градския транспорт са добре почистени. Започва работата във вътрешнокварталните улици, водещи към детски градини, училища и лечебни заведения. Пътищата към Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна-Златни мостове са отворени за движение за моторни превозни средства,

Кметът Фандъкова е разпоредила влизането на снегопочистващата техника в кварталите с приоритет улиците, които водят до училища, детски градини и лечебни заведения. Кметът е разпоредил и обработване на тротоарите и пътеките, които водят към подлези и спирки на градския транспорт. 

Фандъкова се обърна с молба към гражданите да почистят пред домовете си, за да може да се облекчи придвижването на пешеходците. Ще помоля всички собственици на сгради да огледат внимателно тежкия сняг по частите на сградите и особено там, където има навеси, защото това впоследствие създава условия за свличане на тежка снежна маса, посочи столичният кмет. 

По думите й ситуацията в града е усложнена, тъй като повече от 24 часа валя непрекъснато. Над 30 см. е снежната покривка в София като цяло, а на места тя стига до 40-50 см. Мокрият сняг може да доведе до прекъсване на електрозахранването, чупене на клони и дървета. Затова екипи на Пожарната и на Аварийно спасителното звено към Столичната община работят непрекъснато и се отзовават на сигнали на граждани. Обработени са 35 сигнали на граждани предимно за счупени клони. Приоритетно се обработват обаче сигнали, които засягат пътната инфраструктура, за да се облекчи движението. 

Имам уверението, че 36 дежурни екипи на ЧЕЗ работят за бързото отстраняване на електрозахранването. Инспектори са на място, с увеличен състав, за да може да контролират дейността на почистващите фирми, информира Фандъкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Яяя, изненада! Сняг през януари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още