IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA търси нови партньори в България

Производството на мебели създава 2,5% от добавената стойност в индустрията

14:21 | 04.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IKEA търси нови партньори в България

IKEA търси нови партньори в България - това стана ясно на конференция, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и IKEA. 

Производството на мебели създава 2,5% от добавената стойност в индустрията и осигурява заетост на близо 20 хиляди души, съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на форума. На събитието присъстваха над 100 представители на български компании от мебелната индустрия, информира пресцентърът на Министерството на икономиката.

Любен Петров подчерта, че българските търговски представители работят активно за повишаване конкурентоспособността на бранша като съдействат при организирането на търговски мисии и мероприятия в областта на мебелното производство. 

Като пример той посочи Международното мебелно изложение IMM в Кьолн, в което предстои участие на български фирми и през 2016 г.

Като успешна инициатива той определи и организирано представяне на 20 български фирми-производители на мебели в посолството на  България в Лондон, в следствие на което четири от фирмите са сключили договори за износ за Великобритания.

Заместник-министърът съобщи, че през 2016 г. предстои организиране на търговска мисия в Швеция.

На събитието бяха представени още добри практики на български производители, които успешно работят с IKEA – не само в производството на мебели, но и на изделия от текстил и пластмаса.

„IKEA планира да увеличи доставките на продукти и партньорите си от България“, заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП.

Новината потвърди още и Станислава Василева, ръководител на проект „Развитие на бизнеса в България“ към компанията.

„Имаме нужда от нови партньори в страната във връзка с увеличаването на продажбите на компанията и стратегията ни за развитие на световно ниво“, каза Василева.

Само през миналата година IKEA е сключила договори с 9 нови български фирми за 51 нови изделия. От тях се очаква да бъде реализиран оборот от 18-20 млн. евро.

Зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов обясни, че наредбата, която касае дърводобива, се нуждае от актуализация, като срокът за приемане на становища е до 15 февруари. Новите текстове се очаква да дадат предимства на дървопреработвателните компании.

През 2015 г. България е добила рекордните над 5 млн. куб. м дървесина само от държавните горски предприятия, което е с около 200 000 куб. м повече от предходната година, обясни Костов. Според него в бъдеще е трудно тези количества да бъдат повишавани.

По данни на икономическото министерство, в производството на мебели работят около 2 100 фирми. През 2014 г. предприятията от бранша са произвели продукция на стойност 896 млн. лв., като тя бележи тенденция на нарастване през последните години.

Съживяването на производството в сектора се отрази върху динамиката на износа на мебели, който през 2014 г. нарасна с 11%. За периода януари-ноември 2015 г. износът на мебели отчита 2,5% ръст.

*Новината е актуализирана в 15.22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още