IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два пъти годишно здравният министър ще докладва за осигуряването на ваксини

Няма турска ваксина, а френска ваксина „Пентаксим“ в турска опаковка, която е доставена у нас, заяви здравният министър

13:34 | 05.02.16 г.
Два пъти годишно здравният министър ще докладва за осигуряването на ваксини

Два пъти в годината - през януари и юли, здравният министър ще предоставя в здравната комисия текущ доклад за осигуряването на ваксините за изпълнение на имунизационния календар на страната. Това реши днес Народното събрание по време на проведените разисквания по темата с липсващите и внесените от Турция ваксини.

Разискванията бяха инициирани от депутати от БСП и ДПС, след като прокуратурата препоръча на здравното министерство да не се прилагат ваксини, които не са разрешени за употреба, защото това е закононарушение.

Предложението на левицата, редактирано и одобрено и от председателя на здравната комисия, бе прието единодушно от гласувалите 130 депутати.

По време на дебатите здравният министър Петър Москов заяви пред депутатите, че няма турска ваксина, а френска ваксина „Пентаксим“ в турска опаковка, която е доставена у нас. 

От парламентарната трибуна Москов цитира становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, според което френската ваксина, внесена през Турция, е идентична по състав на освободената от Франция ваксина.

Министърът на здравеопазването обясни пред депутатите какво представлява „Пентаксим“ на френската „Санофи пастьор“, цитирайки състава й от документ на фирмата производител. Москов посочи, че продуктът се произвежда от Франция и се пакетира в Турция. Турският завод има набор от документи за добра производствена практика, тоест има гаранция за качествен краен продукт, заяви Москов, позовавайки се на официални документи.

От ДПС обвиниха Москов в манипулация чрез това, което обяснява по темата. Истината била в писмото на ИАЛ до прокуратурата. Всичко било лъжа и по отношение на вноса, и по състава, и по сертификата за качество, и по отношение на съдържанието на живак над допустимите количества във въпросния препарат. Според ДПС скандалът с ваксините е гаф, който изисква мигновена оставка на министъра.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че законодателната рамка е една от пречките за дългосрочното договаряне на ваксини, наред с проблемите около търговете. Тя призова политическото говорене по темата да не ескалира в „антиваксинални страсти“, които да разколебават обществото от необходимостта от имунизацията.

Относно другата спорна ваксина „Еувакс Б“ министърът каза, че тя е взета от Турция заради данните за нарастващата бежанска криза и няма да се прилага у нас, съхранява се в складове при необходимите условия.

Депутати от БДЦ обаче попитаха какво наложи този внос, след като стана ясно, че ние няма да я ползваме и може ли да се използва в трети страни, какъв е срокът й на годност, има ли превод на листовката на български и др.

Москов посочи по повод скандала, че става въпрос за политическа атака срещу него и обвини опозицията в политически интриги.

„Министерството на здравеопазването е осигурило имунизационния календар, България си е свършила работата. Може и да има административен пропуск, но държавата е гарантирала календара и съм горд от това“, заяви от трибуната Москов.

Припомняме, че в разгара на скандала с ваксините преди седмица здравният министър получи мандат от кабинета да подпише второ споразумение за доставка на ваксини с Турция по същата схема за бартер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още