IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: България е най-засегната от спирането на "Южен поток"

Няма да подаваме иск за пропуснати ползи на фона на водените преговори за газов хъб "Балкан", каза вицепремиерът

12:16 | 12.02.16 г. 14
Т. Дончев: България е най-засегната от спирането на "Южен поток"

България е най-засегната от спирането на "Южен поток" спрямо останалите участници в проекта, призна по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче беше категоричен, че страната ни няма да подава иск или да участва в изготвянето на общ иск с останалите държави за пропуснати ползи, защото националният интерес може да бъде защитен по много начини. 

Една от причините да се въздържаме от иск са водените преговори за изграждането на газовия хъб "Балкан", за който един от източниците на суровина са "1-2 или повече руски тръби в Черно море", каза вицепремиерът. Той обаче посочи, че много малко вероятна е реализацията на "Южен поток" по предварителния замисъл на проекта.

Дончев уточни в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, че разходите, които държавата е направила по "Южен поток", са свързани с вноските в капитала в съвместната компания "Южен поток - България", в която Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" държат равни дялове.

От 2010 година досега страната е внесла почти 199 млн. лева в капитала на компанията. Около 24,4 млн. лева са внесени във фонд "Резервен" на съвместната компания.

От края на 2014 година, тоест след изявленията на руския президент Владимир Путин за спирането на "Южен поток", БЕХ е ограничила до минимум разходите си проекта - само за текущи задължения и вече започнати договори.

Дончев беше категоричен, че по отношение на "Южен поток" ситуацията е много по-добра спрямо други приключени енергийни проекти. Повечето средства в бюджета на проектната компания (общо 446 млн. лева) са налични - разходени са само около 55 млн. лева.

Нещо повече - това не са само разходи, но срещу тях стоят и активи - сервитути, разрешителни и т.н, които могат да се използват за разширяването на съществуващата газопреносна мрежа на България.

Депутатът Мартин Димитров изтъкна, че България добросъвестно е изпълнила и изпълнява своите задължения по проекта. "Това, че някой не е изпълнил европейското законодателство, не е наш проблем", категоричен беше той.

Неговата препоръка е да се работи съвместно с ЕК и другите засегнати държави по проекта в търсене на компенсации за пропуснати ползи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Ми що не спрете и Козлодуй, ами само търпиме загуби от него? Па спрете и тръбата, дето сега ни доставя газ - даже и за Турция и Гърция отива! И по нея само загуби текат - скъп газ, некви Р.Овч - комунистически транзитни такси "take-or-pay", дет с тех и без тех - се тая... И ше прайме само българо-американски проекти като Марица-Изток - AES - Гълъбово, КонтурГлобал, 7-ми блок с Уестингхаус и НАБУКО. И ше сме само на печалба ... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
doba
преди 8 години
'Неговата препоръка/на М. Димитров/ е да се работи съвместно с ЕК и другите засегнати държави по проекта в търсене на компенсации за пропуснати ползи'.Какви ползи бе, Мартине?Нали ЮП щял да е на загуба, да ни зароби за години напред, да станем енергийно зависими?Това бе натяквано години наред!Ето сега имаме пълна свобода и независимост/защото от нас нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Има - "Син поток" му викат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Площадката на Белене е при Южен поток и Бургас-Александруполис - вноска във фонд "Евроатлантическа солидарност". Така каза Премиерът:"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Arr
преди 8 години
ееее, нали него искахме ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
а на мен все още не ми е ясно как ще направят газопровед през Черно Море ??? което е 1500 метра дълбоко, за разлика от Балтийско което е 50 ?Ей тази гимнастика още никой не е обяснил как ще стане, и ако стане с колко по скъпо ще е от Северен поток и аджеба как ще е рентабилна ?Има ли изобщо някъде в Света газопровод на такава дълбочина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Мен обаче ме чопли един русофилски въпрос: нека си представим, че убедим руснаците да пуснат през Черно море една, две или колкото там искаме тръби до Бойков хъб. И хората пак докарат тръбите и кораба на Сайпем да ги слага. До тук пълна идилия - дежурните леш^пери *** за руското заробване, обаче проектът тръгва... И изведнъж - на софийското летище неканен се изтърсва самолет на US Air Force, от него слизат двама американски сенатори и право при Боце. И след един час - Боцко потен, жълт-зелен на стълбите в МС пред микрофона, а зад него двама ухилени американски сенатори.... И тогава какво? Кой и от кого ще търси неустойки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не е казал че сме най-губещи а че сме най-засегнати. Малко различно е. Дали е губещ или не, реално никой не може да каже. Но от гледна точка на диверсификация на трасета е ясно че сме засегнати. Отделно, в проекта вече бяха налети едни пари, които са си чиста загуба както и да ги гледаме, отделно още не е ясно дали няма да платим и някакви неустойки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Какъв хъб бе Томиславе, лицемерните немци ни измъкнаха залъка от устата, а вие мълчите като п****Поляците скочиха, балтийците скочиха, унгарците скочиха, жабарите и австрийците им запушиха устата с пари, а вие строите някакъв имагинерен хъб. Тоя хъб ще иде при Набуко, кютуци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"Неговата препоръка е да се работи съвместно с ЕК и другите засегнати държави по проекта в търсене на компенсации за пропуснати ползи."Ми нали досега все съвместно с ЕК работим...проект за търсене на пропуснати ползи...баси конспирацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още