IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС не одобри "екстравагантно" решение работата по "Южен поток" да продължи

БСП - Лява България предлага нови преговори с Русия и Румъния за изграждането на морски газопроводи

11:00 | 03.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НС не одобри "екстравагантно" решение работата по "Южен поток" да продължи

Депутатите не одобриха предложение на Атака Народното събрание да възложи на правителството в срок от един месец да възстанови работата по проекта "Южен поток". Идеята на националистите беше подкрепена само от 27 депутати, 17 се обявиха против, а 65 се въздържаха при гласуването.

С рестарта на работата по проекта ще бъде върнат суверенитета на България, посочи лидерът на националистите Волен Сидеров. Според него страната ни е загубила възможността да разкрие 5 хил. работни места, 3 млрд. евро инвестиции и 400 млн. евро инвестиции, свързани с реализацията на "Южен поток".

Сидеров посочи, че в последните месеци има редица геополитически събития, които са в полза на България, и страната ни вече не може да бъде пренебрегната. Освен икономическите ползи, подобно съоръжение ще гарантира и сигурността на България, защото осем държави ще имат интерес от опазването на газопровода. 

Предложението обаче беше определено като "най-малкото екстравагантно" от депутата от БСП - Лява България Таско Ерменков, защото проектът за изграждането на газопровода е спрян, а руската страна вече прекрати редица договори по него.

"За съжаление фактите говорят, че проект "Южен поток" вече не съществува", каза депутатът и допълни, че гласуването на предложението на Атака ще има лошо послание извън страната.

Ерменков обаче беше категоричен, че БСП подкрепят усилията България да запази своята роля на Балканите за доставка и транзитиране на природен газ. Той предложи проект на решение, с което да бъде задължено правителството да преговаря с властите в Русия и Румъния за изграждане на морски газопроводи между България и тези две държави.

По този начин ще бъде осъществена и идеята за изграждането на газов хъб на територията на страната, ще бъдат открити и работни места, посочи още червеният депутат.

Подкрепа на идеята на Атака изказа независимият депутат Велизар Енчев, който също посочи промяната в геополитическата ситуация - обтегнатите отношения между Русия и Турция, както и транзитните такси, които според неговите изчисления трябва да бъдат поне 300 млн. евро на година. 

Той противопостави "Южен поток" със "Северен поток" и планираното му разширение. "По каква логика "Северен поток" 1 и "Северен поток" 2 са легитимни, а "Български поток", както би трябвало да се нарича новият проект, не е легитимен", каза той в пленарната зала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още