IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ферми, работещи поне от 3 г., ще могат да присъединят централа с биомаса

Собствениците на тези централи трябва да покажат и удостоверения за броя животни и птици във фермите

12:23 | 18.02.16 г.
Само ферми, работещи поне от 3 г., ще могат да присъединят централа с биомаса

Само ферми, които са регистрирани преди най-малко 3 години, ще имат право да присъединяват към енергийната мрежа свои обекти за производство на електроенергия от биомаса. Това предвижда проект за промяна на Наредба №6 за присъединяване на енергийни обекти към мрежата, изготвен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

При подаването на документите за регистрация на енергийния обект собствениците ще трябва да покажат още и удостоверение за броя животни и птици, издаден по Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Промените са свързани с новото законодателство относно присъединяването на енергийни обекти, при които суровината за производство на електроенергия е не по-малко от 60% животински тор. Според приетите през миналата година промени в Закона за енергетиката преференциални условия при изкупуването на електроенергия от биомаса могат да получат производителите, които могат да докажат, че имат животновъдна ферма поне от три години.

Текстовете регламентираха и точния брой животни и птици при изчисляването на мощността на енергийния обект.

Това поражда и промяната в Наредбата за присъединяване на енергийни обекти към мрежата и документацията, която фермерите трябва да подават при изграждането на централа, обясняват в своите мотиви от КЕВР.

Възможността за преференциални условия за централи, използващи животински тор като суровина за производство на електроенергия, беше прокарана с редакционна промяна в разглежданите текстове в пленарната зала. Това означава, че предварително текстовете не бяха съгласувани в съответните парламентарни комисии и се прокраднаха опасения за лобиски интереси.

Според коментари на депутати промяната ще предизвика нов бум – на централи от биомаса, по подобие на соларните централи отпреди няколко години. Данни на Министерството на енергетиката обаче показват, че подобни опасения засега не са основателни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още