IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваният бум на централи на биомаса през 2015 г. изглежда не се е случил

Почти 57 мегавата са инсталираните в България мощности на биомаса

16:29 | 09.02.16 г. 2
Очакваният бум на централи на биомаса през 2015 г. изглежда не се е случил

Към 31 декември 2015 г. изградените мощности на биомаса у нас са 56,86 мегавата, става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос, отправен от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Димитър Танев.

Към края на миналата година произведената от биомаса електроенергия у нас е 223,317 гигаватчаса, е записано още в справката.

Данните са от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Производителите на електроенергия имат задължението да декларират изградените мощности и произведената електроенергия на тримесечие и годишно. Това означава, че пълната картина какви мощности са присъединени към мрежата през миналата година ще бъде ясна най-късно до края на март.

Въпросът на двамата депутати е породен от една от промените в енергийното законодателство, извършена през лятото на 2015 година. Тогава, изненадващо с редакционна промяна в пленарната зала - тоест без предварително обсъждане в парламентарните комисии, беше позволено централите на биомаса със суровина животински тор да получават преференциални цени при присъединяване до 1 юли 2016 година.

Месеци по-рано подобна възможност беше ограничена за другите мощности, произвеждащи електроенергия с възобновяеми източници, включително и от биомаса, но не с оборски тор.

Още тогава депутатът Мартин Димитров предупреди, че се задава нов бум – този път на централите, използващи животински тор. Той посочи, че само едно от електроразпределителните дружества разглежда искания за присъединяване за централи с обща мощност от 60 мегавата.

От данните на Теменужка Петкова е видно, че подобен бум засега не се наблюдава. През миналата година обаче са присъединени нови 11 централи с мощност от 9,3 мегавата от общо 33, работещи с биомаса към края на 2015 година. Все пак не всички от тях използват като суровина животински тор.

След 1 януари 2016 година преференциалните цени и за централите на биомаса вече са отменени. Това стана с промени, направени през декември 2015 година в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
В България има над 500 хил. биволи, близо 350 хил. крави и над 550 хил ***(данни на МЗХ, т.е. без необявените). Фекалиите на тия животни стигат за над 140 МВтч инсталации, без пилета, без зелена маса, само техните. Реалността, е че в България се мисли да се прави от гледна точка на кражбата, а не от екологична гледна точка, инсталациите на биомаса са преди всичко за екология, а не за производство на топлина или ток. За да има реални инсталации, трябваше държавата да се намеси и да направи условия за това, под формата на единични площадки, там където биха били най-ефективни, а у нас, държавата каза, субсидираме тока и толкова, а дали ще са ефективни, как да се направи, това си е ваш проблем. Най-големите свинекомплекси са по 40-50 хил. животни, за няма и 1 МВтч инсталирана мощност, т.е. не е рентабилно да се правят самостоятелни централи, за това и всички гледаха да правят от зелена маса, а не от фекалии.П.п. Колко от новите градски пречиствателни станции имат балони за метан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Нямаме животновъдство за да има бум на централи от фекалии - иначе такива централи са много добре решение за получаване на метан и висококачествен тор за торене в растениевъдството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още