IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Цените на електроенергията на борсите в региона са доста ниски

Стандартизираните товарови профили трябва да влязат в сила от 1 април, е предписала КЕВР

11:36 | 24.02.16 г.
Ив. Иванов: Цените на електроенергията на борсите в региона са доста ниски

Цените на електроенергията на българската енергийна борса са доста ниски, но такава е ситуацията в целия регион. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след обществено обсъждане на законодателни промени, касаещи присъединяване на обекти към енергийната мрежа.

Иванов посочи, че обстоятелствата за по-ниската цена на електроенергията са много – по-топлото време и намаленото потребление в Гърция заради продължаващата криза в страната. В същото време Италия възобновява работата на газовите си централи, тъй като цената на газа в момента е много ниска, и намалява вноса на електроенергия от Източна Европа.

До края на март КЕВР трябва да одобри цената на природния газ у нас през второто тримесечие. На този етап от „Булгаргаз” предлагат намаление от малко над 20 на сто, но финалното становище на компанията ще стане ясно на 10 март с официалното й заявление до енергийния регулатор.

Какво отражение ще има по-ниската цена на газа върху цената на тока и на таксата "Задължения към обществото" пък ще стане ясно най-рано в края на март, стана ясно още от думите на Иванов.

Той уточни, че има възможност таксата да намалее още от 1 април, но по-вероятно е промяната да бъде от 1 юли, тоест от новия регулаторен период. Това е по-нормална регулаторна практика, а и намалението ще бъде по-голямо от кумулативния ефект. "Добрият вариант е Комисията, като акумулира промените, които продължават да настъпват в цената на природния газ, би трябвало да се произнесе с решение на 30 юни, когато ще има значително по-голям финансов резерв", каза Иванов.

Цената на природния газ е елемент от цената на електроенергията от когенерациите, която се определя преференциално и е част от таксата "Задължения към обществото". По тази причина и измението на цената на газа е основание за преразглеждане на обстоятелствата около размера на таксата, а и на цената на електроенергията като цяло. По закон преразглеждане на регулираните цени може да става на всяко тримесечие, ако е настъпила значителна промяна в обстоятелствата.

"Регулаторната практика в европейските страни сочи, че тези промени трабва да се извършват само при крайна необходимост", категоричен е обаче Иванов и допълни, че по този начин има стабилност на цените.

По време на заседание на регулатора във вторник е било решено да се издаде предписание към ЕРП-тата да публикуват на своите страници стандартизираните товарови профили. Това трябва да стане до 29 февруари, а те да влязат в сила най-късно от 1 април, стана ясно още от думите на Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още