IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз ще съди държавата заради здравни вноски

Държавата дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, смятат от БЛС

18:46 | 29.02.16 г. 2
Лекарският съюз ще съди държавата заради здравни вноски

Българският лекарски съюз (БЛС) ще съди за дискриминация държавата, която от години внася по половин здравна осигуровка за групите, които осигурява - деца, студенти, безработни, бедни с право на помощи, затворници, бежанци. 

Комисията за защита от дискриминация ще проведе заседание по темата на 2 март. 

Лекарите са убедени, че по този начин държавата от една страна дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, защото им предоставя занижено здравно обслужване, а от друга страна, създава предпоставки за недостиг на средства в Здравната каса, съобщиха от Комисията.

От БЛС настояват Комисията за защита от дискриминация да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите си лица.

Според НЗОК твърдението за наличие на дискриминация е неоснователно. На същото мнение е и Министерството на здравеопазването.

За да се произнесе, Комисията за защита от дискриминация е изискала информация от Националния център по обществено здраве и анализи по поставени от лекарския съюз въпроси, след което ще реши дали да възложи допълнителна експертиза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Да плаща 5 години назад .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Не е изненадващо - че и това задължение държавата изпълнява като менте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още