IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри селективно сключване на договори с болниците

НЗОК ще избира по определени критерии лечебните заведения, с които да сключва договори

10:45 | 02.03.16 г.
Кабинетът одобри селективно сключване на договори с болниците

Правителството прие критериите за избор на лечебните заведения, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Наредбата е част от Националната здравна карта, приета в края на миналата година и вече обжалвана в съда от частни и общински болници. Документът задава нов механизъм за териториално планиране на медицинските дейности, които ще се заплащат от Здравната каса с публични средства. 

В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности, директорите на районните здравни каси ще избират по определени критерии лечебните заведения, с които да сключат договори.

Изборът на лечебни заведения ще се извършва по отношение на дейности в обхвата на основния и допълнителния пакет въз основа на резултатите от оценяване по пакет от критерии, включващи общи критерии за лечебното заведение, така и специфични за конкретната медицинска дейност. Определените критерии включват своевременност и непрекъснатост, комплексност, обем и сложност, качество на диагностично-лечебните дейности и удовлетвореност на пациентите от оказваните от лечебното заведение медицински услуги. Предвидени са и допълнителни критерии за сравнителна оценка на болничните структури при равни други условия, посочва се в съобщението.

За оценяване на лечебните заведения, които са разположени в отдалечени и труднодостъпни райони, е предвиден специален ред, с което се гарантира достъпът на населението до медицинска помощ, независимо от надвишените потребности за общия брой легла в дадена област.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е по-доброто планиране на ресурсите на Здравната каса и гарантиране на достъпа на населението до своевременна и качествена медицинска помощ, заплащана с публичния ресурс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още