fallback

Борисов: Направили сме всичко, за да не допуснем нов мигрантски поток към България

Армия, жандармерия, всичко е на границата, каза премиерът

16:12 | 09.03.16 г. 3

Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали се очаква нов мигрантски поток към страната, след като още европейски страни затвориха границите си.

"Армия, жандармерия, всичко е на границата и съответно полагаме усилия", обясни Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че един от сериозните рискове пред България в момента е възможността бежанците и трафикантите на хора от Близкия изток да се опитат да направят маршрут през България, който да бъде алтернатива на сега съществуващия. „Ние сме отчели този риск и вземаме всички мерки, засилвайки и организационно, и ресурсно възможността да предотвратим такива опити – и по линия на нелегалното, и по линия на организираното влизане“, уточни Бъчварова.

Според нея от днес имаме променена ситуация, защото и Сърбия затвори границата си. "Това едва ли ще се отрази толкова съществено на нашите усилия, защото ние всеки ден задържаме бежанци на изход откъм сръбската граница и изпълняваме ангажиментите си", обясни Бъчварова.

Премиерът посочи, че е направена нужната организация, за да помогнем на гръцко-македонската граница, „защото при тези дъждове буквално се наводняват лагерите, в които има хиляди хора".

"Сърцето ми се къса за тях като ги гледам, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата", категоричен беше Борисов.

Премиерът коментира, че някои медии правят доста лоша услуга, като отиват при бежанците и ги питат защо не дойдат да минат през България. "Не знам каква е тази политика да ги подкокоросвате да идват и да минават. Като ги питате, по този начин ги привличате да минат през България, но ние им казваме: "Не искаме да идвате в България. Идете си в Турция и там по надлежния ред, по който ЕС и Турция се разбраха, ще идвате в Европа", заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
fallback