IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Направили сме всичко, за да не допуснем нов мигрантски поток към България

Армия, жандармерия, всичко е на границата, каза премиерът

16:12 | 09.03.16 г. 3
Борисов: Направили сме всичко, за да не допуснем нов мигрантски поток към България

Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали се очаква нов мигрантски поток към страната, след като още европейски страни затвориха границите си.

"Армия, жандармерия, всичко е на границата и съответно полагаме усилия", обясни Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че един от сериозните рискове пред България в момента е възможността бежанците и трафикантите на хора от Близкия изток да се опитат да направят маршрут през България, който да бъде алтернатива на сега съществуващия. „Ние сме отчели този риск и вземаме всички мерки, засилвайки и организационно, и ресурсно възможността да предотвратим такива опити – и по линия на нелегалното, и по линия на организираното влизане“, уточни Бъчварова.

Според нея от днес имаме променена ситуация, защото и Сърбия затвори границата си. "Това едва ли ще се отрази толкова съществено на нашите усилия, защото ние всеки ден задържаме бежанци на изход откъм сръбската граница и изпълняваме ангажиментите си", обясни Бъчварова.

Премиерът посочи, че е направена нужната организация, за да помогнем на гръцко-македонската граница, „защото при тези дъждове буквално се наводняват лагерите, в които има хиляди хора".

"Сърцето ми се къса за тях като ги гледам, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата", категоричен беше Борисов.

Премиерът коментира, че някои медии правят доста лоша услуга, като отиват при бежанците и ги питат защо не дойдат да минат през България. "Не знам каква е тази политика да ги подкокоросвате да идват и да минават. Като ги питате, по този начин ги привличате да минат през България, но ние им казваме: "Не искаме да идвате в България. Идете си в Турция и там по надлежния ред, по който ЕС и Турция се разбраха, ще идвате в Европа", заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
... и накарая ще има пак "ама то никой не очакваше да е толкова интензивен, и миигрантите толкова много и упорити"/както и никой не очакваше такъв снеговалеж - зимата ни изненандА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Big Stan
преди 8 години
Егати наглия ***! Сега като приемете Турция в ЕС ще видиш какво се казва мигрантски поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
И мутрите също :) И пишман-мутрите - и те. Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още