IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения и Сърбия въвеждат нови ограничения за преминаването на имигранти

Любляна ще приема само бежанците, които потърсят статут в страната, Сърбия няма да допуска преминаване на хора към Западна Европа без валидни визи

21:39 | 08.03.16 г. 1
Словения и Сърбия въвеждат нови ограничения за преминаването на имигранти

Словения и Сърбия въвеждат нови ограничения за достъпа на имиграти от полунощ, съобщава АП. Така на практика двете страни “затварят” най-предпочитания от бежанците балкански маршрут в пътя им към Западна Европа, отбелязва информационната агенция.

Министерството на вътрешните работи на Словения обяви, че ще ограничи влизането на имигранти в страната от полунощ. Любляна ще приема само тези, които потърсят убежище в страната, както и пристигащите по хуманитарни причини.

Всеки случай ще се оценява индивидуално, посочва се в съобщението на министерството.

Сърбия междувременно обяви, че ще хармонизира своите политики с тези на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Белград допълва, че решението а Любляна означава, че "Балканският път за мигрантите е затворен”, като изтъква, че няма да допуска на сръбска територия имигранти, преминали през Македония и България, без валидни визи.

Решението на двете страни означава, че хилядите имигранти, блокирани на територията на Гърция при границата с Македония край Идомени няма да могат да продължат към Западна Европа.

По-рано днес премиерът на Словения Миро Церар коментира, че европейските власти са изпратили много ясно послание към трафикантите на хора. Той също посочи, че пътят през Балканите за имигрантите е вече затворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още