IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва големи строителни фирми за данъчна измама

"Агромах" и "Пътища Пловдив" са избегнали внасянето на ДДС за 14 млн. лева

19:57 | 11.03.16 г.
Прокуратурата разследва големи строителни фирми за данъчна измама

Строителните фирми „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД са обект на разследване от Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП.

На 9 и 10 март разследващите са извършили претърсвания и изземвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София, съобщиха от прокуратурата.

Двете дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти, се посочва в съобщението.

Дружествата от групата на „Агромах“ и от групата на „Пътища Пловдив груп“ ползват доставки от дружества „буфери“ -  „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД, обясняват от прокуратурата. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимият от тях към държавния бюджет ДДС.

От своя страна, буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества, регистрирани на лица с нисък социален статус с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, твърдят от прокуратурата.

При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 хил. лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ в района на Благоевград служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 млн. евро.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи и назначаване на експертизи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още