fallback

БЛС ще иска в съда спиране действието на служебния рамков договор

Решение за служебен договор е незаконосъобразно, заявиха от съсловната организация

13:29 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Ако служебният рамков договор, предложен от НЗОК, влезе в сила от 1 април, Българският лекарски съюз ще го атакува в съда и ще отправи иск за спиране на действието му, при условие, че съдът одобри жалбата. Това обявиха на пресконференция от съсловната организация на лекарите.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев беше категоричен, че по закон до приемането на нов Рамков договор, действа стария.

От правния отдел на съюза уточниха, че решението за служебен рамков договор още не е влязло в сила. След като влезе в сила ще бъде атакувано от БЛС. Според медиците заместването на НРД с друго решение за служебен договор е незаконосъобразно.

От БЛС не изключват протестни действия като начин на поведение.

От съсловната организация настояват за три неща. На първо място системата да продължи да работи според реда на стария рамков договор до приемането на нов НРД през 2017 г., което за БЛС е „законосъобразният начин на поведение”. Настояват да бъде предвидено сключването на договори с нови изпълнители за нови дейности и наредбата за пакетите да си остане в стария вариант, който е действал преди предложенията на Петър Москов, а именно да се работи по един пакет.

Неяснотите в нормативната база са основната причина за неподписване на НРД за 2016 година, именно невлезлите в сила наредби внесли тревога в лекарските среди, припомни председателят на Българския лекарски съюз. 

„Решението на Надзорния съвет на НЗОК, с което се създава нов рамков договор е незаконосъобразно и според действащия закон следва да се прилагат старите разпоредби, а не да се прави изцяло нов договор. Законът не дава право НЗОК да създава нов рамков договор, а да одобри анекси”, каза Грозев.

В преговорния процес са били постигнати много неща, призна той. Но категорично подчерта, че огромна част от постигнатите договорености отсъстват в предложения служебен рамков договор . Липсва например текстът, който гарантира участието на специализантите като договорни партньори с регионалните каси. Касовото изпълнение на болничната дейност също била обезпечена според предварително договореното, а в последствие се появила друга сума.

„Като наказателна акция ли да го смятаме това след несъгласието на БЛС да подпише НРД”, попита риторично Грозев.

И допълни, че във финалния вариант е изчезнал и текстът за гарантиране на комплексност включително и в онкологията с възможност за сключване на договори с други лечебни заведения. На пръсти са болниците, които могат да изпълнят тази комплексност и това ще блокира лечението на десетки болни у нас. В настоящия момент няма готовност за тази стъпка. Ще се разкарват пациенти между болниците, предупреди Грозев.

При нормативните неясноти отделни лекари вече са обявили, че няма да сключат договор с Касата. Според БЛС тревожно е, че тези настроения са и сред личните лекари, защото ако от 1 април не сключат договор, пациентите остават „в нищото”.

Зам.-председателят на съсловната организация проф. Огнян Хаджийски каза, че отказът от подписване на НРД не е само заради пари, а заради неприетите наредби.

Не само че няма наредби, но МЗ са в безизходица, която може да доведе до тежки последици за здравеопазването и ако не се овладее, те ще са дългосрочни, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
fallback