IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Лечението на онкоболни е гарантирано*

Подсигурена е всяка отделна част от цялостния процес на лечението по новите правила

17:21 | 01.04.16 г.
НЗОК: Лечението на онкоболни е гарантирано*

Лечението на онкоболни пациенти е гарантирано, съобщават от Здравната каса. Институцията гарантира на пациентите със злокачествени солидни тумори комплексното им лечение – тоест подсигурена е всяка една отделна част от цялостния процес на лечението. Чрез комплексното лечение се гарантира по-широк достъп и се осигурява по-качествено лечение, допълват от фонда.

Уточнението от здравната институция е във връзка с опасения от представители на онкоболници, че с въвеждането на новите правила ще спрат приема на пациенти.

Лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК за изпълнение на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение, включени в пакетите, като ще изпълняват дейностите самостоятелно или съвместно по договор с друго лечебно заведение. 

Този принцип на осигуряване на дейностите по амбулаторни процедури и клинични пътеки, чрез които се осигурява комплексното лечение на пациенти със злокачествени солидни тумори, се отнася и за останалите амбулаторни процедури и клинични пътеки, уточняват от Касата.

„В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на НЗОК, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента. Единствената промяна е амбулаторна процедура № 5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, която е в полза както на пациента, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет”, пише в съобщението.

НЗОК отбелязва, че досега не е заплащала дейността на онкокомитетите, докато с новите изменения вече ще заплаща работата на „т. нар. онкокомитети, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата“.

„Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия. Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай НЗОК ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът“, обясняват от фонда.

От НЗОК заявяват, че още от днес всички лечебни заведения могат да организират работата си, като провеждат заседание на онкокомитети по процедура № 5, като дейността им гарантирано ще бъде заплатена след подписването на индивидуалните им договори, които ще влизат в сила от 1 април 2016 г.

„Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение“, посочва се в съобщението.

Условията и редът на финансиране на дейностите, свързани с комплексното лечение на болни с онкологични заболявания, ще осигурят необходимото качество и непрекъснатост на процеса, без да затрудни достъпа на пациента и възможностите за своевременно лечение.

Това се посочва в отворено писмо на онколози, представляващи основните лечебни заведения по онкология във във връзка с тиражирана информация, че само минимален брой лечебни заведения ще могат да сключват договори с НЗОК за изпълнение на амбулаторна процедура N5 „Определяне на план за лечение на болни  със злокачествени заболявания“ искаме да внесем яснота, че се касае за споразумение.

По никакъв начин няма да се затрудни или удължи достъпа на български граждани до онкологично лечение, допълват онколозите.

* Актуализирана към 17.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още