IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва новият договорен период на НЗОК, лекарските протести продължават

Здравната каса опровергава, че новите правила ще предизвикат проблеми и хаос

09:24 | 01.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Започва новият договорен период на НЗОК, лекарските протести продължават

Започва новият договорен период на Националната здравноосигурителна каса. Институцията ще приема заявления за договори с изпълнителите на медицинска помощ до края на април.

До 30 дни от постъпването фондът трябва да сключи новото споразумение, ако заявителят изпълнява всички изисквания.

Здравната каса категорично опровергава всички внушения, че новите правила ще предизвикат проблеми и хаос. В съобщение на НЗОК се посочва, че от 1 април влиза в действие Наредба 2, която отменя Наредба 40 и припокриване между двете няма.

Няма припокриване на действието на двете наредби в нито един момент. Не съществува никакъв проблем и при цените на медицинската помощ, посочват от касата.

Новите правила за работа в здравеопазването влизат в сила на фона на лекарско недоволство и протести. Освен общопрактикуващите лекари, в следващите дни се очаква да се включат и медици от общински и частни болници.

Според омбудсмана Мая Манолова лекарските протести са справедливи.

Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение за общонационален протестен митинг на лекарите на 6 април пред Министерския съвет.

Лекарите не протестират за пари, каза пред „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

„Настъпва нормативна неразбория, с влизането в сила на незаконно подписания Национален рамков договор, който влиза в сила от днес”, изтъкна той.

„На никого не е ясно какво ще се случи и как ще се отчита тази дейност. Точно за това българските лекари са процес протести на подготовка на общонационален митинг”, посочи Грозев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още