IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите излизат на общонационален протестен митинг на 6 април

Лекарският съюз подкрепя изцяло протеста на общопрактикуващите медици в страната

10:29 | 31.03.16 г. 15
Лекарите излизат на общонационален протестен митинг на 6 април

Общонационален протестен митинг ще проведат лекарите на 6 април пред Министерския съвет. Това е решението на националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщиха от там. 

В протеста ще се включат всички участници от системата на здравеопазването – общопрактикуващи лекари, специалисти от извънболничната помощ, лекари от болничната помощ, медицински сестри, лаборанти, фелдшери.

Основните искания на протестиращите са за връщане на договорното начало, връщане на рамковия договор от 2015 г. и анексирането му чрез преговорен процес с БЛС, а не анекс, който се подписва само от една страна. 

Съсловната организация на лекарите подкрепя изцяло протеста на общопрактикуващите медици.

Съюзът настоява министър Петър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. Поради неясни правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ Управителният съвет на БЛС препоръчва да спре плановият прием в болниците, се посочва още в съобщението.

Към протестите на личните лекари в страната днес се включват колегите им от София.

"Абсолютно сигурна съм, че протестите ще постигнат своята цел. Това, което иска в момента правителството не може да стане", каза проф. д-р Атанас Щерев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"БЛС не подписа рамковия договор за 2016 година и след това се тръгна към изкривяване на нещата".

„Законът повелява, след като не е подписан новия договор, да остане в сила стария рамков договор. Тук се започна някакъв нов договор, който... той няма партньор. Ако няма партньор, тогава с кого е подписан?“

"Трудно се управлява, има много неща, с които трябва да се съобрази едно министерство, но така не се прави. Диалогът се разчупва. На практика няма диалог. Има нападки един към друг. Трябва да се седне на масата на преговорите, а не да се обявяваме срещу цяло едно съсловие. Така не може да има напредък".

Между трите страни - пациенти, медицински специалисти и политици - трябва да има непрекъснат диалог, каза д-р Щерев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
ivanrog
преди 8 години
Родителите ти на каква възраст са, не страдат ли от болежки? Не дай се Боже да се разболееш от нещо по-нестандартно, пак ли ще говориш за собствените ти вноски, а ако това е детето ти? Какво става ако ти се роди дете, което е/стане инвалид, ще го оставиш да мре ли? Нека поне малко сме хора, а не само потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
На мен ми се налага да лекувам баща ми в Турция и честно казано забелязвам някои гадни разлики. Първо тук(пак съм в Турция) системата е смесена - има и осигуровки и застраховки, ако искаш бързо и в по-хубава болница да се лекуваш си и със застраховка, което май се поема от всички работодатели, НО има и осигуровка, която е задължителна и покрива някаква част, но най-важното бавно. Второ, тук те лекуват, т.е. ако влезеш с температура, не ти изписват нурофен, а ти правят всякакви изследвания, за да се разбере какво ти е точно, естествено се степенува, започва се от най-евтиното и се расте, докато се откри точно проблема. Крайния резултат е, че се предписва доста по-щадящо лечение и си излекуван, но е по-скъпо заради изследванията. В България, ако те вкарат по пътека лекаря няма право на мислене, той трябва да изпълнява стриктно пътеката иначе губи парите, а от там и всичките стават търгаши, първо една, после втора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Забележете ! Говорим за реформа в болничната помощ - на протести излизат ОПЛ . Това ясно показва колко и каква реформа се върши . Няма нужда от коментар .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
stanislavr
преди 8 години
Не беше ли Дянков от Бандата на Боко 1, дето отмъкна 2 милиарда от здравната каца. Криза не криза, дотогава пари имаше. Ама да събираш министри по разклоненията и президенти по "паркинзите" няма до какво друго да доведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Както вече писах и долу, НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ толкова в парите, а в това, че лекаря в момента иска да те лекува, а не да те излекува. Аз например им нямам доверие, не само защото голяма част са некомпетентни а защото са и бизнесмени и всъщност, като ида при него, той не се интересува какво ми е , а веднага ме засилва на 3 кила изследвания, щото иначе не бил сигурен и накрая казва че ПАК не е сигурен ама най-добре да си купя от това лекарство, което не се покрива от касата и струва 400 лева, ама ако ида при негов приятел, дето го внася, ще ми го даде за 300. ОБАЧЕ аз решавам, че не съм толкова зле и за сега няма да го вземам и.. О ЧУДО! След месец се оправям без никакви лекарства. КО? WTF? Ясен ли ти е сега проблемът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Относно ползването на системата от "пенсионери, деца и безработни"...няма да се повтарям, като те карам да ми кажеш пак в коя държава не е така...само да те питам-ти какво предлагаш? На пенсионерите и на децата да се отреже правото да ползват системата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Или пък-няма да подобрят нищо. Със смели крачки вървим към здравеопазването на щатите, а там не са доволни от него и се чудят как да го реформират...да не збравяме-от т.нар. "развити държави" само и единствено Щатите ползват тая система. Джокера е именно в НЗОК(както си казал) и по-висока събираемост, като спокойно може да се мине и през по-големи вноски(СЛЕД реформа в НЗОК).Вторият проблем е в същност първият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А да ми кажеш в коя държава не се чака за лекар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Приятелю млад, много си далече от земята. Ако не плащаш здравни вноски, се предполага да си платиш после лечението ако си болен. Добре ама здравето е нееластична стока и за това пазарните механизми не действат. Ако мъ разбираш, като ти се спука апендикса, и 50 000 за операция да ти поискат, ще ги дадеш иначе умираш. Така че не ми гледай от високо то е заради тези които ползват без да плащат, защото не е само заради тях а е и заради теб. Проблемите не са толкова прости, то не случайно никъде не са решени напълно. Всеобщото мнение е, че различни пакети и най-вече частно застраховане ще подобрят МОЖЕБИ нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Това което казваш е така, но аз говорех не за системата като цяло, а за това че плащаш като не получаваш почти нищо насреща. Кой ги взема парите, за какво се харчат че за теб няма и т.н. са проблеми които трябва да се решат централно. То най-лесно ще стане ако се даде право на хората да избират дали да плащат здравни вноски или не, но това няма как да стане заради тези които ползват системата без да плащат като пенсионери, деца и безработни. А именно те ползват най-много, защото имат време да чакат пред кабинетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още