IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите излизат на общонационален протестен митинг на 6 април

Лекарският съюз подкрепя изцяло протеста на общопрактикуващите медици в страната

10:29 | 31.03.16 г. 15
Лекарите излизат на общонационален протестен митинг на 6 април

Общонационален протестен митинг ще проведат лекарите на 6 април пред Министерския съвет. Това е решението на националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщиха от там. 

В протеста ще се включат всички участници от системата на здравеопазването – общопрактикуващи лекари, специалисти от извънболничната помощ, лекари от болничната помощ, медицински сестри, лаборанти, фелдшери.

Основните искания на протестиращите са за връщане на договорното начало, връщане на рамковия договор от 2015 г. и анексирането му чрез преговорен процес с БЛС, а не анекс, който се подписва само от една страна. 

Съсловната организация на лекарите подкрепя изцяло протеста на общопрактикуващите медици.

Съюзът настоява министър Петър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. Поради неясни правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ Управителният съвет на БЛС препоръчва да спре плановият прием в болниците, се посочва още в съобщението.

Към протестите на личните лекари в страната днес се включват колегите им от София.

"Абсолютно сигурна съм, че протестите ще постигнат своята цел. Това, което иска в момента правителството не може да стане", каза проф. д-р Атанас Щерев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"БЛС не подписа рамковия договор за 2016 година и след това се тръгна към изкривяване на нещата".

„Законът повелява, след като не е подписан новия договор, да остане в сила стария рамков договор. Тук се започна някакъв нов договор, който... той няма партньор. Ако няма партньор, тогава с кого е подписан?“

"Трудно се управлява, има много неща, с които трябва да се съобрази едно министерство, но така не се прави. Диалогът се разчупва. На практика няма диалог. Има нападки един към друг. Трябва да се седне на масата на преговорите, а не да се обявяваме срещу цяло едно съсловие. Така не може да има напредък".

Между трите страни - пациенти, медицински специалисти и политици - трябва да има непрекъснат диалог, каза д-р Щерев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ъ! Цензурирахме мecти? Я да пробвам мести
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не мисля че можеш да се изказваш какъв е проблема на цялото здравеопазване и кой е виновен, само на базата на това, което си преживял с едно изкълчено коляно Проблемите са много и ДАЛЕЧ не е основния липсата на пари. 1) НЗОК е дойна крава за партиите и който дойде на власт, разбира се не иска да и спре млякото, а да се намести да бозае. Е за това не се реформира а се сменят ръководителите. 2) Системата е такава, че се плаща да те лекуват. Сиреч, системата има полза да си болен и да те лекува дъЪъЪъЪъЪъЪлго а не да си здрав или да те излекува бързо и евтино. От тук нататък се пишат фалшиви диагнози, хоспитализират се хора за счупен и загноил нокът да кажем.. е те такива теА Москов е виновен, защото не прави никаква реформа а само мисли глупости. Мести линейки от провинцията в София и обратно, измисля електронни системи и пръстови отпечатъци, сменя някакви начини на финансиране и плащане, дето само той си ги разбира и така не че не става по-добре а само се внася объркване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
sdar
преди 8 години
И това само за да се реши ще има ли операция или не. Е като видях положението сам се отказах от операция.Интересно що ли още ги плащам тези здравни вноски. Плащаш на един (НЗОК), чакаш услуги от друг (лекарите и болниците), и когато НЗОК и вторите не се разберат пак си плащаш като поп и после духаш супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Не мисля че е виновен Москов. Може и да е, но главно за това че се опита да реформира нещо което нямаше съгласие да бъде реформирано. Интерсно защо си трае и не коментира публично основния пробблем на здравеопазването ни, като се опитва да замазва положението с някакви минимални реформи.А основния проблем го знаем всички. Липсата на достатъчно пари, защото реално само работещите плащат, а се лекуват всички: и безработни, и деца, и пенсионери ... Е няма как да стане сметката. Накрая се получава така, че работещите хем си плащат здравни осигуровки, хем като им се наложи да се лекуват за тях все няма защото е свъшило преди това. На мен ми се наложи миналата година да лекувам лошо изкълчено коляно, ами както не можех да вървя ми се наложи да обикалям между личния лекар, после още 3-*** ортопеда, после пак личния лекар от време на време, а чакането беше огромно на всеки ортопед по половин ден съм висял пред кабинета на опашка, както не можеш да стоя прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
А Москов отлете але алееееее, а Москов излете але алеееее :)Абе Пепи бе, тва сичкото доктор и целото БГ народ много глупаво излезна и никой не може да ти разбере реформата. Май само ти си я разбираш защо е хубава, всички останали не схващат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още