IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите не се разбраха с Петър Москов, протестът започва и в София

Българският лекарски съюз решава на свое събрание дали официално да иска оставката на здравния министър

17:33 | 30.03.16 г. 2
Лекарите не се разбраха с Петър Москов, протестът започва и в София

Протестите на общопрактикуващите лекари продължават. Сдружението на личните лекарите не успя да се договори със здравния министър Петър Москов на състоялата се днес среща в Министерството на здравеопазването.

Очаква се утре личните лекари и в столицата да затворят кабинетите си.

След срещата на Сдружението с министъра на здравеопазването не беше постигната договореност за намаляване на бюрократичните задължения на личните лекари, уточни Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитиран от БНР. 

Медиците са удовлетворени само от това, че в рамковото споразумение остават четирите прегледа на диспансерно наблюдаваните пациенти с хипертония, каза доц. Киров. Не е било постигнато съгласие за повишаване на цената на лекарския труд, нито за намаляване на бюрократичните задължения на личните лекари.

Медиците продължават да оспорват и нуждата от пръстов идентификатор при личен лекар.

Предложените повече средства в доболничната помощ са предвидени само до ноември, коментира още д-р Киров. На практика все още има възможност лекарите да бъдат санкционирани, ако надхвърлят направленията, коментира той.

Междувременно Българският лекарски съюз решава на свое събрание дали официално да иска оставката на Петър Москов.

Министърът вече попадна под ударите на опозицията в парламента днес, на което отговори с доклад по предлаганите промени в сектора.

Утре от 11.30 часа омбудсманът Мая Манолова организира дискусия по проблемите на реформата в здравеопазването, на която са поканени всички институции и заинтересовани страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още