IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът на Китай върху производството рискува да ожесточи търговската война със САЩ

Основната пречка пред по-бързото икономическо възстановяване на Китай е свързана с проблемите в жилищния сектор

12:41 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай се насочи още повече към производството, оставяйки страната по-уязвима към търговските бариери и подчертавайки залога относно новия опит за укрепване на вътрешното търсене, пише Bloomberg.

Ръстът на потребителските разходи неочаквано се охлади до 2,3% през април - най-бавният темп на показателя от 2022 г., докато промишленото производство нарасна на месечна база до по-бързите от очакваното 6,7%, информира Националното статистическо бюро в петък.

Небалансираното възстановяване на Китай е водено от подобренията в износа и производството, които обаче могат да бъдат възпрепятствани от нарастващото търговско напрежение със САЩ и Европа. Междувременно секторът на имотите отчита влошаване. В петък Пекин обяви нови планове за укрепването му, като облекчи правилата за кредитополучателите и заложи публични средства за закупуване на непродадени жилища.

„Търговските търкания ще направят устойчивостта на този ориентиран към износа модел на възстановяване много проблематична“, коментира Дин Шуан, главен икономист за Китай, Тайван, Хонконг, Макао и Северна Азия в Standard Chartered. „В края на краищата Китай трябва да стимулира вътрешното търсене“, добавя той.

Фокусът на Китайската комунистическа партия върху разширяването на новите енергийни сектори на Китай провокира критики от САЩ и Европейския съюз (ЕС), които твърдят, че потокът от евтини стоки от азиатската страна застрашава работните места на техните вътрешни пазари. Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви 100% мита върху електрическите превозни средства и други износни стоки, които Пекин смята за нови двигатели на растежа.

Докато продължаващата жилищна криза натежава върху настроенията, правителството на президента Си Дзинпин се обяви за повече подкрепа за стимулиране на търсенето.

В петък централната банка премахна долната граница на лихвите по ипотечните кредити и намали минималния размер на първоначална вноска за индивидуалните купувачи на жилища. Правителството също така обмисля план, според който местните власти ще изкупят милиони непродадени жилища.

Междувременно Пекин започна да продава своите специални държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (138 млрд. долара), които биха могли да финансират разходите за инфраструктура, които са важни за растежа. Това подкрепя очакванията за облекчаване на паричната политика.

Производственият сектор на Китай, подкрепен от силното външно търсене и благоприятната държавна политика, задвижва възстановяването на страната тази година. Износът се върна към растеж през април. Но потребителските цени останаха ниски, а кредитите се свиха за първи път от 2005 г.

„Най-същественият извод е, че Китай се възстановява на две скорости“, изтъква Лари Ху, ръководител на отдела за китайска икономика в Macquarie Group. Спред него смесените данни може да накарат правителството да увеличи подкрепата на маржа, но няма да са отговорни за всяка голяма промяна.

Говорителят на NBS Лю Айхуа приписва забавящите се индикатори на базови и сезонни ефекти. „Новите двигатели на растежа поддържат бърз растеж и икономиката продължава своята тенденция към възстановяване и подобряване“, изтъква Лю.

Анемичният ръст на потреблението може да даде основание на Пекин да ускори плана за насърчаване на компаниите и домакинствата да модернизират своите машини и уреди. Властите започнаха да предоставят скромни субсидии в края на миналия месец в градовете, включително за подпомагане на финансирането на покупките на автомобили.

„Ефектът от програмата „Ново за старо“ при потребителските стоки тепърва ще се проявява“, коментира Брус Пен, главен икономист за Китай, Тайван, Хоконг и Макао в Jones Lang LaSalle, добавяйки, че несигурната икономическа перспектива може да възпре разходите. „Като цяло очакванията на потребителите тепърва ще се променят“, добавя той.

Продажбите на автомобили се оказаха една от най-големите пречки за разходите, като се понижиха с 5,6% на годишна база, записвайки най-дълбокия едномесечен спад от почти две години. Китайските производители на автомобили са въвлечени в ценова война, която насърчава потребителите да забавят покупките.

Някои икономисти твърдят, че успехът на всеки стремеж на правителството да повдигне потребителските настроения ще зависи от това дали може да спре спада при имотите и да стабилизира очакванията за цените на жилищата.

Жаклин Рон, главен икономист за Китай в BNP Paribas, предупреди, че мащабът на държавните покупки на непродадени жилища може да бъде ограничен предвид пробните програми, които се провеждат в някои градове. Тя също казва, че властите може да не са в състояние да закупят по-големите недвижими имоти, тъй като програмата е предназначена за социални жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още