IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Агроминистерството иска да подчини независимите земеделски организации

Работодателите възразяват срещу предложения от МЗХ Закон за браншовите организации на фермерите

15:21 | 12.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Агроминистерството иска да подчини независимите фермерски сдружения с предложения проект на Закон за браншовите организации на земеделски производители. Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК) по повод публикувания за обществено обсъждане проект.

Припомняме, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага да бъдат създадени 21 организации на фермери и девет на преработватели. Браншовите организации ще бъдат признати за представителни, ако обединяват най-малко 30 на сто от съответния бранш. Те ще представляват секторите пред държавата, ще участват в консултативни съвети към МЗХ, в разработването на стратегии.

БСК обаче твърди, че така се създават условия за контрол и подчиняване на браншовите земеделски организации на МЗХ. По този начин от независими, доброволни сдружения те се превръщат в удобни за властта квазиструктури на гражданското общество, твърдят работодателите.

В становището си БСК уточнява, че предложените текстове са в противоречие с конституционния принцип за свобода на сдружаване, международните актове и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Изброяването на секторите, които ще се сдружават, в списък, според БСК е „грубо вмешателство на публичните власти в решенията на независими неправителствени организации“.

Според камарата, предпоставки за установяване на контрол от страна на администрацията върху браншовите организации създава и задължението за вписване в регистър към МЗХ.

БСК смята за неоправдано въвеждането на задължение за тристепенната структура на организациите – браншови организации, представителни браншови организации и Камари на земеделските производители и на преработвателите.

Особено притеснително според БСК е изискването ежегодно (до 30 юни) браншовите организации да представят на министъра информация за дейността си през годината, а на всеки три месеца да представят обобщена информация за броя на своите членове.

Като цяло, твърди БСК, законопроектът е в противоречие с нормите на българското, европейското и международното законодателство, а приемането му би било намеса на държавната власт в гражданските сдружения. „Подобна намеса ще създаде сериозна деформация на правата на юридическите лица с нестопанска цел и ще ги лиши от възможността за реален диалог и взаимодействие с централните и местни органи на власт, включително с МЗХ“, се казва в позицията.

Камарата уточнява, че би подкрепила приемането на общ Закон за браншовите организации, който ги утвърждава като независим и уважаван партньор на изпълнителната и местната власт, но не и настоящия законопроект, който не си поставя подобни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още