IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани протестират пред общината против поскъпването на билетите

СОС обсъжда идеята на ГЕРБ цената на еднократния билет да скочи с 60% до 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания да поскъпнат с 50%

11:23 | 14.04.16 г.
<p>
	Протестът пред Столична община. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът пред Столична община. Снимка: БТА

Пред Столичната община се провежда протест срещу готвеното увеличаване на билетите за градски транспорт в София.

Общинарите обсъждат днес идеята на ГЕРБ цената на еднократния билет да скочи с 60% – от 1 лв. на 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания да поскъпнат с 50%.

„Протестираме, защото имаме скандално решение, което е абсолютно немотивирано. Може би някой вижда логика, но трябва да даде числа, какъв процент и къде ще отива“, каза представител на Дискусионен клуб за социална местна политика, цитиран от bTV. Според него най-вероятно предложението ще бъде прието и ще трябва да се обжалва в съда.

Според протестиращите повишението на цените е необосновано предвид поевтиняването на петрола на световния пазар.

„Въпросът е управляващите от ГЕРБ да се вслушат в масовото недоволство и да разберат, че няма никакъв смисъл от предложението им“, коментира общинският съветник от Коалиция за България Борис Цветков. Той каза, че ще гласува против. 

ГЕРБ има 30 общински съветници от общо 61 и засега не им достига един глас, за да прокара предложението.

Този глас няма да дойде и от „Група 5“, увери Светльо Витков. Ще гласуваме против, защото тази идея няма финансова обосновка. Не смятаме, че с увеличаване на билетите ще се ограничат гратисчиите, каза той.

Стефан Марков от Реформаторите увери, че той лично, а и по-голямата част от съветниците от Реформаторския блок са против.

Николай Стойнев от ГЕРБ заяви, че са наясно с настроенията на хората, но за да може да се развива градският транспорт, трябва да се вземат тежки решения. 

Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че разчетите са коректни, а при по-евтини билети разликата пак се плаща от столичани през данъците. Фандъкова поясни, че със запазването на цените на картите се намалява чувствително цената на пътуването с тях. По думите й целта е да се стимулират хората да ползват абонаментни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още