IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин призова пенсионните фондове да изяснят позицията си

Пенсионните дружества трудно ще се справят със задачата да плащат втора пенсия от индивидуалната партида пожизнено, смята министърът

17:20 | 27.04.16 г. 2
Калфин призова пенсионните фондове да изяснят позицията си

Пенсионните фондове трябва да кажат ясно и понятно какво искат, защото доколкото разбирам, те подкрепят идеята, но искат да има избор - дали да се събират средствата в общ пул, или да се наследяват и да бъдат по индивидуална партида. Така министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира пред журналисти подкрепя ли предложените от финансовото министерство промени в Кодекса за социално осигуряване.

Калфин уточни, че Владислав Горанов предлага промени във втория стълб на пенсионното осигуряване от гледна точка на финансист, а той, като социален министър, се интересува от ефекта от гледна точка на хората, които се осигуряват, съобщава БТА.

Министърът на труда призова пенсионните фондове да кажат какво точно искат.

По думите му предложението на Горанов на практика не е отречено от фондовете, а само е атакувано с това, че финансовият министър не е направил предварителна консултация с тях. Той допълни, че консултациите тепърва предстоят, защото предложението сега е на публична дискусия, не е минало през Министерски съвет, не е влязло в Народното събрание. 

Според Калфин пенсионните дружества трудно ще се справят със задачата едновременно да плащат втора пенсия от индивидуалната партида и това да е до живот. Той припомни, че сега законът го изисква и призова пенсионните фондове да кажат дали могат да се справят със задачата.

Според министъра на труда дотолкова, доколкото сметката е лична, тя би трябвало да може да бъде унаследявана, но ако се събере в общ пул, това наследяване няма как да се случи.

„Това е вид услуга и аз като човек, който се занимава с пенсионната система и с дохода от пенсии, се интересувам пенсионните фондове ясно да кажат какво могат да направят - могат ли да изплащат доживотни пенсии или не могат, ако не могат, какво могат и за колко време”, каза министърът.

Никола Абаджиев от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване заяви пред БНР, че сегашният вариант на промените, зададен от Министерството на финансите, принизява ролята на втория пенсионен стълб и променя неговия смисъл.

„Заличава разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове, които работят на различен принцип”, изтъкна Абаджиев, според когото с тази стъпка се унищожава доверието към втория стълб. 

"Стълбовете не бива да се противопоставят, а да работят заедно. Капиталовият принцип не бива да се унищожава", каза той.

Методологията за преглед на активите на пенсионните дружества трябва да бъде изготвена окончателно, да бъде обсъдена, а самият процес да завърши до края на годината. Просто има известно отлагане, каза още Абаджиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Ние пък питаме защо се отложи одита и защо всички тия далавери в момента се вършат преди него? Нека лъсне истината за откраднатите пари и от фондовете, както и свързаните с тях политически мутри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
А защо не се попитат и осигуряващите се какво искат!?Засега имаш право на избор между НОИ и ПФ. И много хора не са го направили. Трябва да имаш избор и да насочил парите си към банковата си сметка и после - кой от къде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още