IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното производство на пшеница ще расте при спад на консумацията

Развитието на зимните култури в България върви нормално

13:55 | 07.05.16 г. 4
Световното производство на пшеница ще расте при спад на консумацията

Световното производство на пшеница ще расте, но консумацията ще намалява. Това прогнозира земеделското министерство в САЩ (USDA).

Последните предвиждания за глобалното предлагане на пшеница на земеделското министерство в САЩ са за повишение с 1 млн. тона до рекордните 733,1 млн. тона.

Производството в Европейския съюз ще достигне до 160 млн. тона. Това представлява повишение с 1,5 млн. тона спрямо предходната прогноза на USDA от  март. Производството в Аржентина ще достигне нива от около 11,3 млн. тона.

Световният износ на пшеница също се очаква да се повиши с 0,4 млн. тона до 163,1 млн. тона, се казва в прогнозата, която е цитирана в бюлетин на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

Прогнозите за консумацията на пшеница за 2015/2016 маркетингова година, е, че тя ще бъде по-ниска с 0,7 млн. тона (по-ниски са прогнозираните количества както за човешка консумация, така и за използването за фуражи).

Запасите ще продължат да бъдат на рекордно високи нива.

Производството на ечемик и царевица в световен мащаб също ще се очаква да е по-високо през 2016 година.

Страните от източния фланг на Черноморския басейн  се очаква да увеличат значително производството на слънчоглед и фуражно зърно до 2020 г., информират анализаторите.

Експертите съобщават, че развитието на зимните култури в България върви нормално, благоприятствано от подходящите и меки климатични условия в началото на годината.

На този етап по предвиждания на ЕК добивите ще са на стабилни нива, по-високи от миналогодишните. Очаква се ръст от 7% в добивите от мека пшеница и 15% ръст в добивите от царевица и слънчоглед.

Високите запаси от предходната година, очакванията за високи добиви в ЕС и останалите основни страни производителки се очаква да продължат да допринасят за поддържане на ниски цени на зърнено-житните култури.

Най-сериозен се очаква да бъде натискът върху цените на зърнените, като по-слабо ще бъде влиянието върху маслодайните култури, където цената на слънчогледа ще зависи не само от предлагането тази година, но и около събитията с палмовото олио.

Прогнозните резултати за цените на основните култури, направени от екипа на САРА, показват, че дори да има лек ръст през май на средната цена на пшеницата, той ще бъде минимален.

Очакванията за цените на слънчогледа продължават да са положителни, като се очаква те да се задържат на по-високи от миналогодишните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Достатъчно падна цената,колко още да пада? Отсега нататък цените или в рейндж или нагоре.Оризът и олиото вече се покачват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
единственото изхабено е мозъчното вещество в главата ти .... водата била изчерпаем ресурс ... че умрем от смех !!!!и храната се изхвърляла .... ти *** ли си.... по ваше време на планова икономика имаше глад, именно заради такива чукундури като теб дето решават че човек трябва да яде един хляб на ден ... яж ти бе, *** беден!От кога сектантите решавате кой да яде и кой не ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Нещата са прости при 7 млрд. жители на Земята трябват 7 млрд. хляба дневно и т.н. това аз разбирам под планиране съобразено изчерпаемите ресурси на Земята - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/156659743361848550% от храната се изхвърля = http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/тоест хаби се водата която е изчерпаема и отделно парниковите газове които се отделят Това имам предвид ресурсно базирана и планирана екологична икономика казано кратко и надълго тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още