IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни болници дават "неимоверно високи" заплати, за да си осигурят кадри

Не е нормално болниците да бъдат търговски дружества, но този статут не може да се премахне в момента, каза зам.-министър

12:05 | 16.05.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Част от бизнеса в здравеопазването предлага неимоверно високи заплати, за да може да осигури кадровия си потенциал. Така Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, обясни разликата в заплатите на лекарите в някои лечебни заведения пред БНТ. По думите му сумите варират от 700 лева възнаграждение за млад лекар до 70 хиляди лева за опитен.

По думите му това е така, защото болниците са търговски дружества и държавата не може да влияе при определяне на възнагражденията. Съществува неравнопоставеност при заплащането на лекарския труд, но държавата няма как да влияе, призна Шарков.

Той заяви категорично, че не е нормално болниците да бъдат търговски дружества. “В някои от тези лечебни заведения търговията стана повече, отколкото медицината”, коментира той. Единственият проблем да бъде премахнат този статут в момента е, че има натрупани над 390 млн. лева задължения и те трябва да бъдат поети от някого. “Не трябва да допускаме фалити”, подчерта Шарков. 

Общинските лечебни заведения не са в забранителния списък за приватизация, посочи още Ваньо Шарков. Той коментира, че според наблюденията приватизирани болници работят доста добре, като в някои от тях собствеността е разделена поравно между инвеститора и общината. Той даде за пример болницата в Панагюрище, където са били инвестирани 70 млн. лв. 

Статутът на търговски дружества обаче поставя в трудност и кандидатстването по европейски проекти.

Избор на екип в условия на спешност не може да бъде правен и е абсурдно да задължаваш такъв пациент да пристъпва към подобни действия, заяви д-р Шарков, като цитира промените в наредбата за достъпа. Що се отнася до планови операции, пациентът не е длъжен да извършва избор на екип и не може това да му бъде вменено като условие за постъпване в лечебното заведение. Това е възможност, но няма как да бъде задължение, отчете заместник-министърът.

В малките лечебни заведения на практика няма как да бъде правен избор на екип, защото той е един и същ, обясни Ваньо Шарков. Той призна, че изнемогването на общинските лечебни заведения е проблем. Освен това част от бизнеса в здравеопазването предлага неимоверно високи заплати, за да осигури кадровия си потенциал, а това поставя в изключителна неравнопоставеност малките болници.

Ваньо Шарков посочи, че 155 общински лечебни заведения се финансират директно от Министерството на здравеопазването. Отделно 68 общински лечебни заведения се финансират по линията на спешността. Това са лечебни заведения, в които има филиали на спешна помощ. Третото перо е по методиката за финансиране на лечебни заведения, които са в отдалечени и трудно достъпни региони. 

Зам.-министърът на здравеопазването обясни каква е целта на промените в правилата за работа на Фонда за лечение на деца. Той беше категоричен, че Общественият съвет към Фонда ще продължи да работи и никой няма намерение да го закрива. Целта е да бъде създаден регистър на водещите лечебни заведения в чужбина, с които се работи.

"Трябва да има прозрачност в работата на администрацията във Фонда.Всички заявени средства от Фонда за лечение за деца са разплатени", увери Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Определено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Човекът дори е дипломатичен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
А това е България...откъдето и да се погледне !http://***.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/v-kakvo-se-prevrashtat-mechtite.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Ей, че мръхльо като министъра си. Тънкият му намек е, че иска да намали заплатите в частните болници вместо да вдигне тези в държавните.Ами да намалят заплатите и в частните АйТи компании до нивото на министерските админи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още