IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измененията в Изборния кодекс отново влизат в парламента

Мнозинството внесе за обсъждане обещаните промени за уеднаквените изисквания за откриване на секции в чужбина

12:43 | 26.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Измененията в Изборния кодекс отново влизат в парламента

Партиите от мнозинството внесоха в деловодството на парламента обещаните изменения в Изборния кодекс, с които се надяват да успокоят българите в чужбина. Така спорният въпрос, който стана причина да се заговори за падане на кабинета, отново ще се върне за обсъждане в комисиите и пленарна зала на Народното събрание, предава Dnes.bg.

Новите текстове са внесени от 47 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ. Те съдържат обещаните още преди седмица промени, с които управляващите въвеждат еднакви изисквания за откриване на секции в чужбина. Едното от тях е за намаляване на броя на заявленията, нужен за разкриване на секция в чужбина, от 100 на 60. Другото общо изискване е за не повече от 35 секции в която и да е държава по света. 

„Тези текстове би трябвало да докажат на нашите сънародници, че техните права няма да бъдат погазени. Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване дори и за най-големите български общества, където и да се намират те - в Англия, САЩ, Испания, Централна Европа, включително и за българските сънародници в Турция", обясни председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

До напрежението между управляващите и българите в чужбина се стигна, след като Патриотичният фронт предложи, а парламентът прие ограничения за отваряне на секции в страни извън ЕС. Сегашните текстове предвиждаха в страните извън ЕС да се гласува само в населени места с над 1 млн. жители и то единствено в дипломатическите мисии. 

Патриотите обясниха, че целта на предложението им е да се защити националната сигурност от манипулация на вота в Турция, но сънародници от САЩ и Западна Европа го възприеха като ограничаване на правата им.

Заради това те организираха серия от протести, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Мнозинството в парламента го отхвърли, но веднага след това обяви, че ще промени текстовете така, че да удовлетворят българите извън страната.

„Мисля, че колегите от президентството следят развитието на законодателната инициатива. Очаквам позиция от президентството, като се надявам тя да бъде положителна", отвърна Кирилов на въпроса очаква ли държавният глава да атакува и новите текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още