IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите на БАН прогнозират забавяне на икономическия растеж

Износът изчерпва своя потенциал за растеж, кредитирането се свива, но страната е далеч от дългова спирала, смятат експертите

13:32 | 30.05.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

За сметка на това вътрешната среда през последните месеци е спокойна. Изборите в края на 2015 година са потвърдили политическото статукво, а миграционният натиск няма макроикономически последици за страната, категорични са експертите.

От БАН обаче предупреждават, че няма яснота за какво се харчат средствата от заемите, които привлича правителството. Наблюдава се ръст и на държавния дълг, и на фискалния резерв, не е ясно и защо се поддържа толкова голям бюджетен излишък, каза от своя страна Григор Сарийски. Той успокои, че страната е далеч от дългова спирала, притеснителна обаче е липсата на прозрачност за какво се харчат парите, а и извод на Световния икономически форум е, че държавните средства у нас се „прахосват“.

Според него цената на привлечения капитал през 2016 година ще расте.

По отношение на банковата система през 2015 година единствената добра новина е възстановяването на доверието, посочи още икономистът. Прави впечатление обаче, че нито бизнесът, нито гражданите теглят кредити, депозитите растат, но в същото време се увеличава и печалбата на банките.

Това се дължи най-вече на нови такси или повишаването на съществуващите такси и това означава, че печалбата на банките е "изцяло за сметка на депозантите“. Според Сарийски спестяванията на населението все още растат, но тенденцията едва ли ще се запази до края на 2016 година.

Основен проблем за сектора остава големият процент на лоши кредити, посочи още експертът.

Според него има възможност за консолидация на банковия сектор, тъй като стрес тестовете може да окажат натиск върху малките банки през 2017 година, особено ако има предписания за увеличаването на капитала. Очакванията са, че през следващата година ще започне и изчистването на лошите кредити в сектора.

По отношение на пазара на труда през 2015 година се наблюдава „драматичен“ спад на безработицата и увеличаване на заетостта, посочи от своя страна Любомир Димитров. За него по отношение на заетостта основно влияние има частният сектор и няма „изкуствен“ принос от страна на държавата.

През 2015 година се ускорява и номиналният ръст на работната заплата – до 8-8,5%. През 2013 – 2014 година този ръст е бил в рамките на 6-6,5 на сто.

Липсва обаче квалифицирана работна сила – доскоро това е било традиционно в някои сектори, като строителство например. През 2015 година обаче това се наблюдава вече и в сектори като услуги.

Проблем в следващите години може да се окаже и фактът, че ръстът на работната заплата изпреварва увеличението на производителността на труда, посочи още Димитров. Според него решение на този проблем трябва да дойде и от страна на работодателите, които да осигурят повишаване на квалификацията на своите служители, както и от държавата, която да стимулира инвестициите в човешкия капитал. Роля има и самият служител, който също трябва да работи за повишаването на своите умения.

Очакванията на Димитров са към 2018 година безработицата да падне под 8 на сто. Заетостта също се повишава, прогнозира още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Да де, но кое му е фалшивото на примерно семейството, и морала в него, образованието и морала в него , НЯМА КАК ОТ НЕКАДЪРНИЦИ И РАБОТНИЦИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В СЛОЙ ОТ ОБЩЕСТВОТО И ТО СРЕДЕН!!! НЯМА КАК СЛЕД КАТО ОТ НИЩО НЕЩО ПРАВИТЕ В ПОЧТИ ВСИЧКО, ТРЯБВАШЕ ДА НЕ ДОПУСКАТЕ ТОДОР ЖИВКОВ, ЧОВЕКА СРИЧАШЕ ДОКАТО ЧЕТЕ.. ПЪЛНИ ТЪПАНИ, СЕГА ОБАЧЕ ЦЕННОСТИТЕ МУ КРИВИ, АМИ ЦЕННОСТИТЕ СИ ГИ ИМА И ХОРАТА ГИ ИМАТ И СА БЛАГОСЛОВЕНИ ЗА ТОВА.. А ВИЕ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ!!! ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ, ГЛУПОСТИТЕ !!! АМА ТО КАКВО СТЕ ВИНОВНИ И ВИЕ!??? КАТО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ЦЪРКВА, МОРАЛ, СЕМЕЙСТВО .. И ПРОЧИЕ ВСЕ ЦЕННОСТИ, ДЕТО ТАКА ВИ ЛИПСВАХА 45 ГОДИНИ .. УЖАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
''Проблем в следващите години може да се окаже и фактът, че ръстът на работната заплата изпреварва увеличението на производителността на труда, посочи още Димитров'' - заради това изречение трябва да му се скъса дипломата по икономика защото бълг. работници нямат вина за енерг.неефктивност - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/в коментар 3 съм дал графика за БВП на един работещ у нас и Германия Проф.Иван Ангелов го казва хубаво - Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция5000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Ако сега при еврофондовете не може да има растеж какво остава когато ги спрат 2020г. Иначе мога да направя растеж 5-6% у нас и съм писал отворено писмо на всички държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528Много ми паднаха в очите с изречението ,че че ръстът на работната заплата изпреварва увеличението на производителността на трудаБВП на един работещ у нас е 2,2 по-малка от Германия - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false а разликата в мин.заплата е 8 пъти ЗА КАКВА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ГОВОРИМ ??? Магазинерка в немски магазин и нас взима 5-6 пъти по-малко от немска магазинерка в същата верига от магазини - да не би да работи 5 пъти повече?СЛЕПИ ЛИ СА?! или неуки,страхливи да кажат истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
На изчезваща България още съвсем малко и остава до окончателното прекратяване на съществуванието си. Едва ли е случайно , че напоследък американският президент като правило забравя да спомене името България когато изброява държавите от Централна и Източна Европа???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Веск
преди 7 години
Най ми допада това - НЯМАМЕ КАКВО ТОЛКОВА ДА ИЗНАСЯМЕ. Истината боли. След като изнесохме половината работна ръка и цвета на младите набори то беше крайно време някой да обяви - ДЕМОКРАЦИЯТА НИ Е КУХА, ЦАРЯТ-ПРЕМИЕР Е ГОЛ. Фалшиви евроценности и натовски мераци няма как да изнасяме за съжаление. Друго наистина няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още