IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държави от ЦИЕ търсят общ път за понижаване на цените на лекарствата

Обмислят се начини за договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии

16:26 | 03.06.16 г.
<p>
	Работна среща на министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работна среща на министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа. Снимка: БТА

Държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) искат да договарят заедно лекарства, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след среща между министри и представители на 11 държави, от които 9 са членки на ЕС.

Целта на срещата е да се обмислят начините за възможно договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии в областта на онкологията, на редките болести, вероятно и ваксини, обясниха министрите.

Презумпцията е, че малките държави, взети поотделно, са малки пазари, но общо договаряне с мощните фармацевтични корпорации, би намалило цените на лекарствата.

„Искаме да очертаем параметрите на надграждащ инструмент, с който да намерим общо решение и проект на споразумение”, добави Москов, цитиран от БТА.

Нарастването на разходите за лекарства спрямо нарастването на БВП на нашите държави е несъпоставимо, допълни Москов. Трябва да се противопоставим на това с общи усилия, каза още здравният министър и посочи, че държавите, обединили се около идеята, имат 100 милиона души население. 

Следващата среща ще бъде през юли в Румъния, на която ще се обсъдят следващите стъпки.

Министерството на здравеопазването беше домакин на „Работна среща на министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа по въпросите на нарастващите предизвикателства в областта на лекарствената политика“.

Коментирани са теми за подобряването и улесняването на достъпа на пациентите до ефективно лекарствено лечение при отчитане на актуалните постижения на медицинската наука и осигуряване на предвидимост и устойчивост на публичните финанси. Разговорите са посветени на целта за сближаване на лекарствените  политики и обединяване на усилията на представените страни за общи действия в тази област. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още