IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за социални услуги ще са с 11 млн. лв. повече догодина

Ключът към решаване на демографския проблем не е в директното раздаване на помощи, според социалния министър

11:34 | 10.06.16 г. 1
Парите за социални услуги ще са с 11 млн. лв. повече догодина

В бюджета на Министерството на труда и социалната политика има увеличение на средствата за социални услуги с 10 милиона лева през тази година и се предвижда ново увеличение с още 11 милиона лева за догодина. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в рамките на парламентарния блиц контрол в отговор на депутата от БСП Михаил Миков. Той я попита какви мерки в областта на социалната политика, свързани с тежките демографски процеси, предвижда социалното министерство.

Миков посочи, че без увеличение на социалните обезщетения, на парите за майчинство и на детските надбавки младите българи няма да спрат да емигрират. Миков напомни, че всички страни в ЕС имат демографски проблеми, но прилагат и социални мерки.

В отговор Русинова посочи, че е много важно да бъдат увеличени средствата за социални услуги и да бъдат реформирани, защото „те са ключът към решаване на проблема, а не директното раздаване на помощи, което не би решило индивидуалните проблеми”.

„За да бъдат децата добре, трябва да имат работещи родители, а те да имат по-високи доходи от труд, а не от социални помощи, защото това е начинът децата да имат по-добра битова обезпеченост и по-силна мотивация да се реализират в България на база собствените си знания”, каза министърът.

Зорница Русинова напомни, че ведомството разчита на съвместна работа с всички институции по демографския проблем. Тя изброи и приоритетите наминистерството в тази посока - насърчаване на раждаемостта, подобряване на репрудоктивното здраве, на общото здраве, намаляване на детската смъртност, адекватна миграционна политика, намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст и други.

Няколко са програмите на Министерството на труда и социалната политика, които имат принос за демографската политика, отчете Русинова. Тя посочи програмата за подпомагане на семействата с деца за 568 милиона лева, програмата за предоставяне на финансови средства по Закона за закрила на детето за 17 милиона лева, обезщетения за майчинство и няколко схеми по на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Миков от своя страна обяви от трибуната, че нито той, нито гражданите са удовлетворени от отговорите и че е видно, че правителството няма воля за промени в посока на социалните плащания. Той прогнозира, че демографската криза ще се задълбочава.

„Оказва се, че младите българи отиват да решават демографския проблем на европейските страни, там където заплащането е по-високо и където помощите за новородено надвишават многократно това в България”, посочи депутатът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
СПРЕТЕ да харчите милиарди за издръжка и размножаване на едно известно на всички ни пapaзитнo племе и ще имате предостатъчно пари за преодоляване на демографската криза чрез насърчаване на ОБРАЗОВАНАТА раждаемост !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още