IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъждовната пролет оскъпява производството на зърно

Зърнопроизводителите в Добруджа очакват високи добиви

12:15 | 13.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Земеделските стопани в Добруджа очакват високи добиви от новата пшеничена реколта, но постигнати с много разходи в година с топла зима и хладна пролет. Регионът по традиция произвежда най-много хлебно зърно в страната. През жътвената кампания комбайните ще навлязат в малко под 1,2 млн. декара с пшеница, предаде БТА.

Стопанската година е повече от необичайна след безснежната зима, в която пшеничените посеви бяха само месец в покой, а после настъпи влажна и дълга пролет. Зърнопроизводителите започнаха да торят още през януари с високи норми, което доведе до неблагоприятно сгъстяване на посевите. При честите превалявания в масивите плъзна зараза от септориоза и жълта ръжда, което накара земеделските стопани да третират няколко пъти полетата с фунгициди.

Така себестойността на пшеницата "хвръкна до тавана", описва ситуацията директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков. 

Според учения там, където земеделските производители са спазвали агротехническите изисквания и са осигурили балансирано хранене на пшеницата, ще бъдат постигнати високи добиви - в Добруджа около 650-700 кг от декар. По думите му обаче изкупната цена на зърното едва ли ще достигне 300 лева за тон, а преди пет години земеделски кооперации и арендатори в региона са вземали по 400-450 лева.

В Черноморския басейн се очаква добра реколта

Директорът на селекционната база коментира, че това лято в целия Черноморски басейн се очаква добра реколта и ще се търси най-вече качественото зърно.

В Добричкия регион са направени много разходи за третирания с фунгициди срещу болести, провокирани от честите превалявания, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

По думите му това оскъпява реколтата в условията на ниски изкупни цени на зърното на международния пазар. Офертите за новата реколта в Добричко вървят по 265-270 лева за тон фуражна пшеница, като очакванията са за по-високи цени на хлебното зърно, каза председателят на браншовата организация.

Докато комбайните не започнат да жънат, земеделските стопани се въздържат да коментират какво е качеството на зърното.

Очаква се жътвата да започне в началото на юли

Пшеницата в момента зрее и се очаква жътвената кампания в Добруджа да започне в първата седмица на юли.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите смята, че реколтата в региона ще бъде колкото през миналата стопанска година, когато бяха прибрани над 643 400 тона зърно.

Колкото повече наближава жътвата, толкова повече се усложнява обстановката на полето, казва дългогодишният селекционер професор д-р Николай Ценов, който работи в частна семепроизводна компания.

Реколтата ще бъде по-малко в национален мащаб, но се надявам количеството да бъде близко до добитите рекордни около 5 млн. тона зърно през 2015 година, прогнозира професор д-р Николай Ценов. По думите му поне 25 на сто от старата реколта още не е продадена, което ще повлияе на цената на новото зърно. Изкупната цена няма да се вдигне и вероятно ще остане на равнището около 250 лева за тон, смята селекционерът.

Ученият също потвърждава, че през тази стопанска година са направени повече разходи за отглеждането на пшеницата - ръст от 20-30 лева на декар. Ако преди години убеждавахме фермерите поне веднъж да третират с фунгициди, сега не можем да ги спрем - тази пролет заради честите превалявания мнозина са пръскали посевите по три пъти, а някои и по четири пъти, пояснява селекционерът.

По думите му така себестойността на пшеницата вече излиза по 160 лева за декар, а, ако се прибави и плащането на рентата, трябва да се постигне среден добив около тон, за да излязат сметките при очакваната ниска изкупна цена на зърното.

Около 55 на сто от площите със зърнената култура в страната вече са заети с чуждестранни сортове, които дават висок добив, но не са адаптирани към местните условия. Българските пшеници са устойчиви на климатичен стрес и болести и зърното е с високо качество, заявява директорът на Добруджанския земеделски институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
"Зърнопроизводителите започнаха да торят още през януари"Само да дооточним, че е забранено торонето през януари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още