IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупните цени на зърното ще стартират на едни от най-ниските нива от 7 г. насам

Експерти очакват добра реколта за пшеницата и ечемика

09:01 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Piaxabay</em></p>

Снимка: Piaxabay

Изкупните цени на пшеницата от новата реколта ще стартират на едни от най-ниските нива, наблюдавани за последните 7 години. Нивата на цените се предвижда да бъдат близки до тези през 2009/10 година. Това предвиждат експертите от Института за аграрна икономика в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института.

От началото на годината цените на всички зърнени култури намаляват, като през април 2016 г. цената на хлебна пшеница на място се е движела в рамките на 264 лв/т. Много е вероятно изкупните цени за пшеница на място от новата реколта да започнат на нива от около 245 лв/т, очакват икономистите.

По-високи очаквания за цената има при слънчогледа, където цената да се задържи на нивата от 2015/16 година.

Въпреки очакванията за по-слабо предлагане на слънчогледово семе през новата пазарна година силата на търсенето ще определи докъде може да стигне възхода на цената.

Що се отнася до моментното състояние на сектора в България, то анализаторите очакват добра реколта за пшеницата и ечемика. 

Добивите за новата 2016/17 г. се очаква да бъдат не по-ниски от 4,25 т/ха при пшеницата и 4 т./ха за ечемика.

При рапицата се очакват добиви от около 2,43 т/ха, което също нарежда това производство до едни от най-високите нива, регистрирани през последните 5 години.

С оглед на засетите площи с есенни култури и високите очаквания за добива, производството на пшеница в страната ще надвиши 4,9 млн. т, при ечемика се очаква реколта от над 760 хил. т, а при рапицата над 370 хил. т.

Последните предвиждания за глобалното предлагане на пшеница на земеделското министерство в САЩ (USDA) са за повишение с 2% в сравнение с пазарната 2015/16.

Производството на пшеница се очаква да достигне до 727 млн. т., като рекордно производство се очаква да има в ЕС, Русия и Украйна.

Очаква се добрата реколта да повиши световните запаси до 257,3 млн. т.

Силна реколта се очаква и при царевицата, където е възможно добивите да бъдат малко по-ниски в сравнение с рекордната 2014/15 пазарна година. Световното производството може да достигне 1011 млн. т., което се очаква да подсили потреблението, най-вече в Китай.

Световното предлагане на слънчоглед се очаква да бъде по-ниско от очакваното или 39,36 млн. т, като слабо увеличение може да има в Украйна, но по-голямо намаление се очаква от Русия.

Задържането на предлагането и сравнително ниските нива на крайните запаси от 2015/16 г., наред със силното търсене, се очаква да задържат цените на слънчогледа на високи нива, докато при зърнените се очакват низходящи цени, коментират авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още