IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще загуби 2,7 млрд. лв. от концесия на Летище София, твърдят синдикати

Профсъюзите предупреждават за протести, блокиране на достъпа до летището и спиране работата на предприятието

13:58 | 14.07.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата ще загуби 2,7 млрд. лева от евентуалната концесия на Летище София, заявиха на пресконференция днес от ФТР "Подкрепа". Те защитиха позицията си със собствени разчети, които значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите от бъдеща концесия, предава БТА.

По изнесените данни в концесионните документи очакваният общ приход за 35 години на Летище София е близо 2,7 млрд. лева, което не съответства на 5,4 млрд. лева, които биха се получили при сегашните финансови резултати на летището за 35 години без концесия, посочи Тодор Митов, председател на синдикалната секция към ФТР "Подкрепа" на Летище София.

От двата синдиката - КТ "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България, напомниха, че са изпратили писмо до премиера с посочените сметки, но до момента не са получили отговор.

Профсъюзите подозират в евентуалната концесия на аеропорта корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие „Летище София".

Синдикалистите се безпокоят, че вложените 800 млн. лева инвестиции в инфраструктурата на летището ще се ползват от бъдещия концесионер. Според тях е недопустимо стратегическо предприятие, каквото е Летище София, да отиде в чужди ръце, още повече, че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е показал, че държавата губи стотици милиони лева.

При кацнали 44 416 самолета през миналата година 29 хил. са поискали да бъдат обслужени с рейсове и само 15 хил. са кацнали на ръкави, защото е доста по-скъпо. Така предвидените нови 7 ръкава на практика няма да се използват. Печалбата на Летище София е 40 - 50 млн. лева, таксите, които са разходно ориентирани, отиват за изплащане на заемите, които догодина отпадат, и за поддръжка на летището и всички това ще бъде в полза на концесионера, посочиха още синдикалистите.

От двата синдиката заявиха, че ще защитават правото на труд и достойнството на работещите на летището. Те предупредиха още, че ако няма отношение по изнесените от тях данни относно бъдещата концесия на Летище София, ще предприемат решителни мерки - протести, блокиране на достъпа до летището, както и евентуално спиране работата на предприятието. 

Синдикатите на Летище София вече призоваха за незабавно прекратяване на концесията на ареопорта, като изпратиха отворено писмо до премиера.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обаче е категоричен, че концесията няма да бъде прекратена, каквото и да правят профсъюзите.

Правителството официално реши Летище София да бъде отдадено на концесия през май. За кратко процедурата беше спряна заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от арабски консорциум. Комисията обаче излезе с решение в полза на министерството, а фирмата се отказа да обжалва пред Върховния административен съд. Така процедурата за столичното летище тръгна отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Е та концесиите ще ги вземат "техни" хора, с офшорки по за 500 лева. То летището остана и водата, що се пънат всичките -Г-асти по телевизиите за общинските ВиК дружества - спъвали Европейския прогрес в канализациите. Скоро в София ще пиете вода с цената на натурално газирана от Швейцарските Алпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Важното е КОЙ ще се нагуши. Държавата я яли тиквите и вълците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Абе това синдикатите са много вредно нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
hellwitch
преди 7 години
Глупости.Просто на синдикатите ще им спре хранилката, ако летището не е държавно. Иначе държавнато летище София в момента е яко затънало, търговската му част е трагична. Дори ръкавите не се ползват, но пък мутри като *** не си плащат за да им кацат самолетите. Обсужването е мама мия пълна трагедия. За терминал 1 какво да говорим - има вид да селска автогара.Съвсем друг е въпроса, че концесията както са я подкарали няма да стане, а само се чудят как да източат някви кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още