IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите излизат на протест срещу концесията на Летище София

Според синдикалните организации готвената концесия е неизгодна

10:43 | 23.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Синдикатите излизат на протест срещу концесията на Летище София. Те ще се съберат на Терминал 1, но без да пречат на работата на летището и без да блокират движението, съобщава БНР.

Според синдикалните организации готвената концесия е неизгодна.

От КТ "Подкрепа" смятат, че ако летището продължи да се управлява от държавата, в бюджета ще постъпят повече от 2 млрд. лева. Синдикатите се опасяват, че може да се повишат цените на услугите, защото това е право на концесионера.

Служители на летището също са против концесията и в момента са притеснени за бъдещето си.

Според организациите в момента летище София издържа ВИП "А", където е правителственият отряд 28, а с отдаването на аеропорта на концесия правителствената ВИП зала ще бъде за сметка на държавата. Това са загуби за държавата, коментират водачите на протеста днес.

Синдикатите на Летище София вече призоваваха за незабавно прекратяване на концесията на аеропорта, като изпратиха отворено писмо до премиера. Според тях е недопустимо стратегическо предприятие, каквото е Летище София, да отиде в чужди ръце. В писмото си те посочват още, че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия, е показал, че държавата губи стотици милиони лева.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обаче е категоричен, че концесията няма да бъде прекратена, каквото и да правят профсъюзите.

Към момента процедурата по отдаване на концесия на летище София е спряна временно заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от арабски консорциум за неплатени суми по неустойки.

Припомняме, че правителството реши Летище София да бъде дадено на концесия през май.

На сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е публикувана документацията за процедурата по отдаване на аеропорта на концесия за 35 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
vezna
преди 7 години
Факт!Тези протести не са в полза на летището, нито на държавния бюджет и е видно за повечето хора, които могат да мислят, да смятат и виждат кой се опитва да дърпа конците на синдикатите, а от там и на служителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
fras
преди 7 години
От КТ "Подкрепа" смятат, че ако летището продължи да се управлява от държавата, в бюджета ще постъпят повече от 2 млрд. лева. -----------------------------------------------------------------------Концесията е за 35 години.Според синдикатите, ако се управлява от Държавата, в бюджета ще постъпят 2 млрд лв, т.е. по около 60 млн. годишно.Това означава минимум 60 млн. годишна печалба, ко приемем, че цялата влиза в бюджета. Което не е баш така.Фактите обаче са други. Средната печалба на Летище София в последните 10 години е............6 млн. лв.И е малко вероятно изведнъж, пак при държавно управление, да нарасне 10 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още