IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече тече 5-дневният срок за предложения за председател на КФН

Правилата бяха приети след спорове в Народното събрание

14:35 | 15.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Парламентът започна процедура за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Депутатите и парламентарните групи имат пет дни да предлагат кандидати за поста до парламентарната бюджетна комисия в писмена форма, предаде БТА.

Правилата бяха приети със 108 гласа "за", 39 "против" и 28 „въздържали се“. Срокът за издигане на кандидати за поста тече от приемането на процедурните правила.

Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на сегашния Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 г.

От опозицията посочиха, че по закон процедурата е трябвало да бъде открита преди три месеца, но това не е направено, и попитаха защо сега се бърза и се съкращават срокове. 

От ГЕРБ обясниха, че целта е процедурата да приключи до края на юли, преди парламентарната ваканция.
Йордан Цонев от ДПС посочи, че се нарушават формалните срокове - пет дни за предложения вместо обичайните 14. Той допусна, че причината е писмо на ЕК до премиера и КФН, но според него това не може да бъде основание за бързане.

Социалистът Жельо Бойчев отбеляза, че с тези правила ще се опорочи процедурата за избор на председател на КФН. По думите му това е един предрешен вот. Според Бойчев ГЕРБ се опитва да избяга от своята отговорност за досегашната работа на Комисията.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че от опозицията са говорили за правила, срокове, но по-важната тема е капиталовият пазар и това е една от причините изборът да се извърши по най-бързия начин. Дали е седем дни, дали е пет дни срокът за номинации, изборът на председател на КФН трябваше да се състои преди месеци и вие трябваше да имате готовност за предложения, коментира Добрев.

Той отбеляза, че мандатът на двама заместник-председатели на Комисията също е изтекъл и техни заместници трябва да бъдат предложени от председателя. Ако не приключим до края на юли, процедурата ще се проточи, защото НС през август почива, обясни той.

Правилата за избор стават равни на закона, ако Народното събрание ги приеме, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея съпротивата е не срещу правилата, а срещу процедура, която може да доведе до смяна.

Радан Кънев от Реформаторския блок коментира, че се бърза заради писмо от ЕК. Той предупреди, че проверките на активите на пенсионните фондове, проведени от настоящия състав на КФН, няма да бъдат признати от ЕК и международната инвестиционна общност.

Не ни размахвайте едно писмо на Комисията като бухалка, репликира го Йордан Цонев.

Румен Гечев от БСП посочи, че проверки на активите на пенсионни фондове се правят за първи път в ЕС. "ЕК няма как да ни праща писмо как да правим стрес тестове, които никоя европейска страна не е правила, първите ще бъдат в България", коментира той.

Съгласно приетите днес процедурни правила за избор на председател на КФН, кандидатите трябва да притежават добра професионална репутация и да отговарят на изискването за трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните десет години. Кандидатите за поста подлежат и на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в бюджетната комисия, а след това предложени за гласуване в пленарната зала по азбучен ред. За избран ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Мутрата
преди 7 години
А ТОВА Е НАЙ СТРАННОТО, КАКЪВ СОКОЛОВ И КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВА ТОЗИ САЙТ!??? НЕ ИМ Е ДОБРЕ, РЕГНАХ СЕ ПРЕДИ ТРИ ДНИ И ПОЛУЧИХ ТОЗИ БАН!!!!! ТОВА ОТ КОГА ЗАПОЧНА ДА СЕ СЛУЧВА ???Баннат мултиакаунтър с поредния си ник (Соколов).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Мутрата
преди 7 години
Ама, то няма пазар, КОЙ го интересува държавна борса с държавен контролен орган, смях.. То няма никаква отговорност СПРАВКА (КТБ), какъв пазар е това КАПИТАЛОВ ЛИ??? ИМА ОЩЕ МНОГО ХЛЯБ ДА ЯДЕТЕ ПРЕДИ ДА УЗРЕЕТЕ КАКВО Е КАПИТАЛОВ ПАЗАР... СПРАВКА ЗАПАДНА ЕВРОПА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Натрий
преди 7 години
Някой кандидат, който е "човек от пазара" няма ли да има? Защо пък все да са политически лица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още