fallback

През есента започва работата по изцяло нов закон за професионалното образование

Засега работодателите са доволни от регламентирането на дуалното обучение, заяви Росица Стоянова от АИКБ

10:21 | 22.07.16 г.

През септември ще започне работата по изцяло нов закон за професионалното образование, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Росица Стоянова от АИКБ.

Тя е един от участниците в работната група, които подготвиха гласуваните преди дни от парламента промени в  Закона за професионалното образование и обучение. Направените промени са крайно необходими, но те трябва да влязат в изцяло нов закон, коментира експертът. 

Росица Стоянова посочи, че на този етап работодателите са удовлетворени, след като вече са регламентирани дуалното обучение и защитените професии.

Доц. Борислав Великов, зам.-председател на парламентарната Комисия по образование и наука, заяви, че ключът е партньорството между министерствата на образованието и на социалната политика, работодатели и синдикати. Тогава може да бъде създадена една нова образователна система.

Запитан какви се перспективите скоро да имаме изцяло нов закон за професионалното образование той каза, че през есента ще започне по-усилена работа. Ако проектът бъде внесен в парламента от Министерския съвет преди края на годината, евентуално може да бъде гласуван през пролетта на 2017 г.

Припомняме, че промените в  Закона за професионалното образование и обучение бяха приети от парламента на 20 юли. Основната им цел бе синхронизиране с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Новите текстове уреждат статута на професионалните колежи, които дават четвърта степен на професионална квалификация. Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
fallback