IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През есента започва работата по изцяло нов закон за професионалното образование

Засега работодателите са доволни от регламентирането на дуалното обучение, заяви Росица Стоянова от АИКБ

10:21 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През септември ще започне работата по изцяло нов закон за професионалното образование, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Росица Стоянова от АИКБ.

Тя е един от участниците в работната група, които подготвиха гласуваните преди дни от парламента промени в  Закона за професионалното образование и обучение. Направените промени са крайно необходими, но те трябва да влязат в изцяло нов закон, коментира експертът. 

Росица Стоянова посочи, че на този етап работодателите са удовлетворени, след като вече са регламентирани дуалното обучение и защитените професии.

Доц. Борислав Великов, зам.-председател на парламентарната Комисия по образование и наука, заяви, че ключът е партньорството между министерствата на образованието и на социалната политика, работодатели и синдикати. Тогава може да бъде създадена една нова образователна система.

Запитан какви се перспективите скоро да имаме изцяло нов закон за професионалното образование той каза, че през есента ще започне по-усилена работа. Ако проектът бъде внесен в парламента от Министерския съвет преди края на годината, евентуално може да бъде гласуван през пролетта на 2017 г.

Припомняме, че промените в  Закона за професионалното образование и обучение бяха приети от парламента на 20 юли. Основната им цел бе синхронизиране с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Новите текстове уреждат статута на професионалните колежи, които дават четвърта степен на професионална квалификация. Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още