IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Минималните осигурителни прагове са отживелица

За КНСБ осигурителните прагове водят до ръст на осигурените и повече данъчни и осигурителни приходи

13:28 | 17.08.16 г.
Васил Велев: Минималните осигурителни прагове са отживелица

Минималните осигурителни прагове са отживелици – България е единствената страна в ЕС, която ги прилага. Това мнение изказа председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР.

Той посочи, че близо 300 хил. души работят в сектори, в които заради административна намеса на пазара на труда минималната работна заплата е по-висока от средния осигурителен доход.

„Осигурителните измами са криминализирани – защо са ни тези прагове. Всички трябва се осигуряват на реалните си заплати, а не на някакви прагове“, категоричен беше Велев.

Минималните осигурителни прагове са обект на спор между работодателите и синдикатите всяка година. Тази година обаче преговорите между двете страни по казуса буксуват. Според работодателските организации всъщност преговори дори официално не са започнали.

Не такава е позицията на КНСБ. Изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева приема, че разговорите вече са започнали. Според нея именно въвеждането на минимални осигурителни прагове води до ръст на осигурените лица, както и до повече данъчни приходи и приходи от осигуровки в бюджета.

Синдикатът няма да промени своята позиция по минималните прагове и дори има готовност за протестни действия, гарантира още Гонева пред националното радио. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още