IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Няма европейска програма за разселването на бежанци в България

Менда Стоянова отрече в бюджета за следващата година да се обсъжда финансиране на подобно нещо

10:34 | 28.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма европейска програма, която е насочена за разселването на бежанци в обезлюдени райони в България. Това заяви категорично социалният министър Зорница Русинова по БНТ.

Русинова многократно отрече твърденията на БСП, че ще заселваме мигранти в обезлюдени райони, за да се решава демографският проблем. И уточни, че в момента у нас има само 18 бежанци, които ползват социални помощи.

Вчера стана ясно, че от БСП са отправили парламентарен въпрос до министъра на финансите Владислав Горанов кои общини са представили пилотни проекти за трайно заселване на бежанци и кой е източникът за тяхното финансиране - държавният бюджет или бюджетът на Европейската комисия. Социалистите искат също финансовият министър да им предостави проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. и да се види дали в него са заложени пари към общините за такива дейности.

Повод за искането на БСП е изнесена информация от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова за пилотни общини с по-тежки демографски характеристики, които ще работят по проект за трайна интеграция на бежанци.

От БСП искат да знаят кой е възложил на общините подобно нещо и дали Министерският съвет е приел такова решение. Кой европроект, коя европрограма и кои пари премиерът Борисов е приел да бъдат използвани за това да се настаняват бежанци на семеен принцип у нас, питат още социалистите.

Социалният министър определи твърдението като „поредната лъжа на госпожа Нинова, с която опитвайки се да спекулират със страха на хората, гонят предизборни резултати". И още веднъж нарече твърдението "предизборни манипулации".

Зорница Русинова обясни, че в момента бежанците, които придобият статут в България, ползват правата на цялата система. До момента в България има 18 бежанци, които ползват социални помощи и около 18 или 19, които са регистрирани в бюрата по труда, защото искат да търсят работа.

„Нашата система е подготвена да подпомогне бежанците, с цел тяхната интеграция, но европейска програма за заселване в обезлюдени райони - няма такова нещо", категорична беше Русинова.

Темата коментира и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя заяви, че категорично не се обсъжда в бюджета подобно нещо. И също нарече „спекулация и безобразие” това твърдение на Корнелия Нинова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Нинова ли лъже? А какво каза прецедентът пред ООН, че България вече е приела програма за разселване на "бежанци"? А какво е решено на тайното сборище през юли, председателствано от оная: вицепрезидентката? - Защо не бе оповестено дори, че е ИМАЛО такова сборище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още