IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите в чужбина ще гласуват в 307 секции в 71 държави

ЦИК увеличи секциите зад граница, но вероятно ще има ново увеличение след промяна на Изборния кодекс

15:35 | 20.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Въз основа на информация от Министерството на външните работи (МВнР) Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната става 307 в 71 държави, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК, предава БТА.

В посолството ни в Берлин ще има две секции вместо една, в Мюнхен от една секциите се увеличават на три, в Мадрид също ще има три секции, а във Виена ще има две вместо една секция. Секцията в Джакарта обаче ще бъде закрита, съобщи Андреев.

Броят на секциите в чужбина пак ще се промени, защото се очакват промените в Избирателния кодекс, с които ще падне ограничението от 35 секции за страни от Европейския съюз (ЕС). 

В ЦИК бяха проведени консултации с парламентарно представените партии за назначаване на СИК в чужбина. Досега само на няколко места СИК са в пълен състав. Очакват се предложения от партиите за назначаване на членовете на останалите СИК, съобщи Андреев.

Машинното гласуване ще се осъществява от фирмата "Сиела Норма", която единствено е дала оферта на техническото задание за ползване на 500 машини плюс 35 резервни. 500-те секции, в които ще се разположат тези машини, са в 31-те избирателни района на страната. Тези секции са публикувани на интернет страницата на ЦИК.

От 12 до 19 октомври в ЦИК са постъпили шест жалби за неправомерно използване на лични данни. Те се препратени по компетентност на Комисията за лични данни.

Срещу решения на ЦИК има пет жалби и за тях се чака решение на Върховния административен съд. Една от тези жалби е за местата за гласуване в чужбина. Делото по тази жалба е утре, каза Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК.

До 22 октомври граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, припомни Нейкова. До същата дата хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Аре без агитации ако може а?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
s3
преди 7 години
Не си прав, всеки трябва да гласува, трябва гласуването да е задължително. Трябва да е така, защото всички са част от държавата и трябва да подкрепят управлението, зад а има широка подкрепа и всички да са съгласни накъде да ходим.Не си прав и че няма за кого да се гласува, г-жа Цецка Цачева е достойният кандидат. Има дългогодишен управленски опит, включително и международен такъв като председател на Народното Събрание, тя е човекът който може достойно да ни представлява пред света. Нека да я подкпрепим на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още